Naispappeja ahdistellaan työssä seksuaalisesti

Seurakuntalaiset ahdistelevat monia naispappeja seksuaalisesti. Kirkon uutissivuston Pod.fi:n kyselyyn vastanneista pääkaupunkiseudun naispapeista yli puolet kertoi kokeneensa seurakuntalaisten ahdistelua. Ilmiö tunnetaan myös Kirkkohallituksessa.

Kirkon uutissivusto Pod.fi:n marraskuussa teettämään selvitykseen osallistui noin viidesosa Espoon, Helsingin ja Vantaan seurakuntien naispapeista. Heistä yli puolet kertoi kokeneensa työssään asiakkaiden seksuaalista häirintää. Asiasta kertoo myös uusin Kirkko & Kaupunki -lehti.

Seurakuntalaisen naispappiin kohdistamassa häirinnässä on yleensä kyse epäasiallisesta kielenkäytöstä, mutta asiakas voi mennä myös esimerkiksi vaanimaan naispapin asunnon ulkopuolelle, kertoo työsuojelupäällikkö Marina Tolonen Helsingin seurakuntayhtymästä.

Seurakuntalaisten harjoittama ahdistelu on Tolosen mukaan työsuojelullisesti vaikea asia muun muassa siksi, että seurakuntalaista ei voi erottaa.

- Eikä voi oikeestaan pistää porttikieltoa myöskään, ettei voi seurakunnan tilaisuuksiin tulla. Tietysti voidaan turvallisuutta lisätä tilaisuudessa, että vartijat paikalla vaikka siviilipukuisina, jotka sitten rientävät apuun, jos ja kun tilanne tulee, toteaa työsuojelupäällikkö Marja Tolonen YLE Uutisille.

Kirkkohallituksessa tiedetään ahdistelusta

Ahdisteluilmiö on tunnistettu myös Kirkkohallituksessa. Naispappien ohella häirintäkokemuksia on muillakin kirkon työntekijöillä, sanoo kirkkoneuvos Pekka Huokuna.

- Kirkon työtekijät työskentelevät kovin erilaisissa tilanteissa ja yleensä usein myös niiden ihmisten kanssa, joiden elämässä on monenlaisia ongelmia, toteaa Huokuna.

Hän kehottaa puhumaan työyhteisössä ahdistelukokemuksista, jotta ne eivät jää vaivaamaan. Huokuna uskoo myös, että vanhemmilla kollegoilla saattaa silloin myös olla tietoa jaettavanaan mahdollisista muista samanlaisista tapauksista.

Papin tulee laittaa rajoja keskustelulle

YLE Uutisten haastattelema Kallion seurakunnan pastori Eeva-Liisa Hurmerinta on toiminut pappina 20 vuotta. Siihen suhteutettuna häirintätilanteita on tullut vastaan hänen mukaansa vain vähän.

Jos seurakuntalainen tulee puhumaan seksuaalisista asioistaan, papin tulee laittaa keskustelulle rajat.

- Voisin kuvitella, että joku nuorempi pappi uutena seurakuntaan tullessaan hämmentyy näistä asiakkaista, mutta sitten kun kokemus tuo kuitenkin sitä, miten tämmösen kanssa edetään ja miten keskustelua voi viedä ihan toisille urille, toteaa pastori Hurmerinta.