Hyppää sisältöön

Luomukinkkuja riittää vain harvojen joulupöytiin

Luomulihan kysyntä on kasvanut. Erityisesti joulun alla myytävät luomukinkut tekevät kauppansa, eikä luomulihaa riitä kaikkien halukkaiden joulupöytiin. Tuottajien mukaan kasvattamisen haasteena on kysynnän epätasaisuus.

Laitisten sikatilalla Hausjärvellä on kasvatettu luomuporsaita jo yli 12 vuoden ajan. Luomuporsaiden kasvatus on tavallisia porsaita kalliimpaa, sillä eläimille syötetään luomurehua ja niille on varattu ulkoilumahdollisuus kesän ajaksi. Myös karsinoissa on enemmän tilaa.

- Porsaan elämä on siinä mielessä erilaista, että se on väljempää, vapaampaa, useinmiten lattiat ovat umpilattioita, ei kovinkaan paljon ritilälattiaa, ja sitten niillä on runsas pahnakuivitus, tilan isäntä Oke Laitinen kuvailee.

Luomulihan kasvatusta on hidastanut epätasainen kysyntä. Joulun alla myyntiin tuleville kinkuille olisi runsaasti ostajia, mutta muulloin myynti on ollut vähäistä.

- Nyt ihan viimeisimmät merkit näyttävät asiakkaiden ymmärtävän, että lihaa saa jo alkuvuodesta, eikä pelkästään joulun alla. Mutta kyllä aikaisemmin yli 90 prosenttia kysynnästä kohdistui marraskuun puolivälistä joulukuun puoliväliin, Laitinen kertoo.

- Tämän vuoden aikana on onneksi tullut semmoinen keskisuuri jalostaja markkinoille, jonka kautta toivottavasti nyt sianruho liikkuu ympäri vuoden tasaisesti.

Pikkuhiljaa kasvanut kysyntä on lisännyt myös tuotannon määrää. Elintarvikkeita valvovan Eviran mukaan luomulihasikoja on röhkinyt maatiloilla tänä vuonna yli 2 000, eli 16 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Luomuemakkojen ja ensikkojen määrä on kasvanut viime vuodesta yli kolmanneksella aina yli 600 eläimeen.

Luomukinkkua ei riitä kaikille halukkaille

Luomualan etujärjestössä Luomuliitossa uskotaan, että lihan kysyntä jatkaa kasvamistaan, kun tieto eläinten oloista ja niiden ruokinnasta lisääntyy. Luomuasiantuntija Mikko Rahtolan mukaan viljelijöiden välistä yhteistyötä tulisi lisätä, jotta tuotannon lisääminen onnistuisi.

- Meillä on aika keskittynyt sekä elintarviketuotanto, että kaupan rakenne. Siinä täytyy olla melko isoja eriä kerralla, jotta isoon yksikköön pääsee mukaan.

Tuotannon lisääntymisestä huolimatta luomukinkkukysyntään ei pystytä vastaamaan vielä tänäkään jouluna. Ensimmäiset kinkkuvaraukset on tehty tiloille jo vuoden alussa ja useat luomutilat ovat myyneet tämän joulun kinkut ennakkoon.

Mäntsäläläisessä marketissa luomukinkkua on otettu tänä vuonna myyntiin aiempaa enemmän. Luomulihaa ei ole kuitenkaan saatu myyntiin haluttua määrää.

- Tavarantoimittaja on tänä vuonna pikkuisen joutunut meidän toimitusta leikkaamaan, että ihan täyttä tilattua määrää ei saatu, mutta toivottavasti saamme paikattua vielä tulevina viikkoina, marketpäällikkö Jari Kauhanen toivoo.

.
.