Tietokonekin tarvitsee tohtoria

Katosiko tekeillä oleva väitöskirja tai elämän tärkeimmät valokuvat bittiavaruuteen? Jyväskyläläinen tietokoneasiantuntija Tomi Javanainen muistuttaa varmuuskopioiden tärkeydestä ja lohduttaa, että ammattilainen voi useimmiten pelastaa tiltanneen koneen uumeniin jumittuneet tiedostot ja valokuvat.

tietokoneet
YLE / Tuija Veirto

Kun tietokoneella on tallessa korvaamattoman arvokkaita tiedostoja ja halutaan varmistaa, että vaikkapa valokuvat säilyvät jälkipolville, on syytä ottaa tiedostoista varmuuskopiot. Tietoja voi tallentaa siirtokovalevyille, muistitikuille ja cd-levyille. Nykyään on myös tarjolla palveluja, jotka vapauttavat koneen käyttäjän kopiointirumbasta.

-Viime aikoina on tullut markkinoille palveluja, joissa koneelle asennettava ohjelma tarkkailee uusia ja muuttuneita tiedostoja ja ottaa ne talteen. Kotikäyttöön tarkoitetut varmennusratkaisut voivat maksaa esimerkiksi 70 euroa vuodessa ja sillä hinnalla saattaa saada ainakin mielenrauhaa. Tiedostot pitäisi olla vähintään kahdessa paikassa tallessa, kertoo jyväskyläläinen tietokoneasiantuntija Tomi Javanainen.

Kadonneet kuvat saa ehkä ongittua esiin

Javanaisen mukaan tärkeät tiedot koneen uumenista voidaan usein pelastaa, vaikka kone olisikin tehnyt totaalisen tiltin. Tietoja voidaan kalastella takaisin hyytyneeltä kovalevyltä muun muassa erilasten ohjelmistojen avulla.

-Minulla on myös yhteistyökumppaneita, jotka ovat erikoistuneet nimenomaan tietojen palautukseen.

Varsinkin kannettavien koneiden elinkaari on nykyisessä alan hurjassa kehitysvauhdissa varsin lyhyt. Kuluttajansuojalaki määrittää, että koneen pitää toimia kaksi vuotta.

-Oman koneensa ikää voi pitkittää hankkimalla ylijännitesuojaukset ja pitämällä virustorjunnan ajantasalla. Ja jos itse ei tule säädettyä koneen kanssa, niin ei huollossa käyttämisestäkään ainakaan haittaa ole, opastaa Javanainen.

Se tavallinen tarina

Tomi Javanainen painii työkseen tietokoneongelmien kanssa ja tekee tarvittessa kotikäyntejäkin.

-Tavallinen tarina on, että langaton verkko ei toimi. Kovalevyn hajoaminen on myös yleistä ja se, että virukset pistää koneen sekaisin.

Koska kone on tohtorin tarpeessa?

Oman koneen kunnosta kannattaa huolestua, jos näytölle ilmestyy omituisia virheilmoituksia tai koneen toiminta hidastuu merkittävästi. Tietokoneasiantuntijallekin on haasteellista pysyä alati kehittyvän tekniikan perässä.

-Lähinnä luen alan lehtiä ja seuraan netissä alan uutisia. Tekemällä tässä työssä oppii ja omasta mielenkiinnosta on paljon kiinni. Suurin osa pätevyydestä tulee työ kautta. Enkä voi väittää, ettei minulla koskaan mene koneiden kanssa hermot, Javanainen tunnustaa.

Lähteet: YLE Keski-Suomi / Marika Paaso, Heli Kaski