Taiwanin paikallisvaalit haalistivat presidentin kannatusta

Taiwanin hallitseva puolue on odotetusti menettänyt kannatustaan. Paikallisvaaleissa kansallispuolue Kuomintang voitti useimmissa vaalipiireissä, mutta niukasti. Kannattajien rivit ovat harvenneet taifuuni Morakotin aiheuttaman kriisin huonon hoidon myötä.

Ulkomaat

Presidentti Ma Ying-jeoun suosiota on syönyt taifuuni Morakotin lisäksi myös talouskriisi, jonka hoidossa presidentin hallituksen nähdään epäonnistuneen.

- Tulos ei ollut yhtä hyvä kuin odotimme. Jatkamme talouden uudistamista ja tehostamista, totesi presidentti ääntenlaskun jälkeen.

Johtava oppositiopuolue, demokraattinen DPP voitti neljässä vaalipiirissä 17:stä. Puolueen puheenjohtaja Tsai Ing-wen kuvaili vaalien tulosta hylkäyksenä presidentin Kiina-politiikalle.

- Ihmiset ovat äänestäneet epäluottamuslauseen presidenttiä vastaan. Heidän mukaansa hallituksen politiikka on epäonnistunut, se on loukannut kansakunnan kunniaa vastaan.

DPP ajaa riippumattomuutta Kiinasta. Puheenjohtaja Tsai Ing-weniä pidetään varteenotettavana ehdokkaana vuoden 2012 presidentinvaaleissa.

Taiwanin ja Kiinan välit ovat parantuneet sen jälkeen kun Ma Ying-jeoun aloitti presidenttinä puolitoista vuotta sitten. Suhteiden parantuminen on kuitenkin herättänyt epäluuloa taiwanilaisissa, jotka pelkäävät maiden lähentyneiden suhteiden ajavan Taiwania Kiinan vaikutuspiiriin.

Lähteet: Reuters, AP