Hyppää sisältöön

Miksi kännykän kalenteri ei näytä suomalaisia juhlapyhiä?

Kännykän kalenteri kulkee nykyään lähes jokaisen suomalaisen mukana, mutta se ei näytä esimerkiksi kansallisia juhlapäiviä tai arkipyhiä. Kännykän soittoääntä voi vaihtaa ja näytön kuvia voi muokata mieleisekseen, mutta kalenterissa ei ole tällaista perusominaisuutta.

Kuva: Mikko Kuusisalo / Yle

Psykologian professori Sari Kujala Tampereen teknillisen yliopiston ihmiskeskeisen teknologian yksiköstä pitää tätä sekä kustannus- että ammattitaitokysymyksenä.

- Valmistajat eivät vieläkään tiedosta kaikkia kuluttajien tarpeita ja toisaalta monet suunnittelijat pitävät itse tekniikasta niin paljon ja ovat teknisesti niin lahjakkaita etteivät ymmärrä tavallisen käyttäjän tarpeita. Tällaisten tuotteiden kehittäminen vaatii myös aina aikaa ja resursseja, kertoo Kujala.

Tästä syystä matkapuhelimien ohjelmista tehdään yleispäteviä versioita, joita voi kyllä muokata, mutta se vaatii asiantuntemusta ja harrastuneisuutta.

- Tekniikasta kiinnostuneet nuoret miehet ovat niitä, jotka jaksavat puuhailla näiden kanssa, mutta kannattaa myös muistaa se, että on paljon sellaisia käyttäjiä, jotka haluavat vain puhelimen, eivätkä ole kiinnostuneita kaikista tarjolla olevista ominaisuuksista, muistuttaa Kujala.

Matkapuhelimien valmistajat tekevät jatkuvasti kehitystyötä ja tämän päivän selkeä trendi on se, että ominaisuuksien muokkaus henkilökohtaisten mieltymysten mukaan tulee helpottumaan.

- Tällä hetkellä esimerkiksi soittoäänten vaihtaminen ja oman taustakuvan valinta ovat jo arkea ja taitaapa Nokialta löytyä jo sellainen kalenterivaihtoehtokin, joka näyttää suomalaisten juhlapyhät, kertoo Kujala.