Stockmannin jouluikkuna lumoaa edelleen

Satuikkunan ääreen pysähtyvät tunnelmoimaan niin nuoret kuin vanhatkin. Helsingin tunnetuin jouluikkuna somistettiin ensimmäisen kerran lapsille 1940-luvulla.

Yle Uutisten artikkeliarkisto
Kaupunkilaisia katsomassa Stockmannin tavaratalon jouluikkunaa.YLE Helsinki / Ari Tuhkanen

- Museostamme löytyy valokuva jouluikkunasta vuodelta 1946. Kuvassa on kaksikerroksinen talo, jonka edessä on joulupukki ja paljon leikkikaluja, kertoo Stockmannin museonhoitaja Tuuli Kauhanen.

Klassikko on kestänyt hyvin aikaa ja jälleen näinä joulunalusviikkoina kymmenet, jopa sadat tuhannet kaupunkilaiset sekä isot että pienet pysähtyvät Stokkan ikkunan ääreen katsomaan tunnelmallista somistusta. Sen valmistamiseen on nähty runsaasti vaivaa.

- Somistuksen rakentamiseen meni viikko, mutta sitä suunniteltiin 10 kuukautta, kertoo visuaalisen markkinoinnin osastopäällikkö Anna-Maija Tuominiemi.

Tänä vuonna satuikkunassa on perinteinen talvinen metsämaisema eläimineen ja laavuineen. Ikkunassa on niin runsaasti yksityiskohtia, että lapset seisovat lasin takana pitkiäkin aikoja ja mielikuvitus saa siivet. Vilkkaimpina aikoina katsomisvuoroa joutuu odottamaan.

Hahmoja liikuttelevat sähköiset vipottimet ovat vuosikymmenten takaa, mutta toimivat edelleen moitteettomasti. Tavaratalon siis luottaa vanhaan myös tekniikassa, eikä spektaakkeliajan lapsille ole tarkoitus tarjota lähivuosina uuden tekniikan mahdollistamia elämyksiä Stockmannin jouluikkunan ääressä.

- Mitään suunnitelmia ikkunan modernisoimiseksi meillä ei ole. Vanha tekniikka toimii hyvin, kun laitteita vain huolletaan tarpeeksi, Tuominiemi kertoo.

Lähteet: YLE Helsinki / Ari Tuhkanen