Viisi pidätetty Venäjän yökerhopalosta

Viisi ihmistä on pidätetty Venäjällä Permin kaupungissa tapahtuneen yökerhopalon jälkeen. Uutistoimisto Reutersin mukaan ainakin 109 ihmistä kuoli ilotulitteista alkunsa saaneessa tulipalossa. Moni tallautui kuoliaaksi, kun ihmiset rynnivät paniikissa yökerhon ainoasta uloskäynnistä.

Nainen tuo kukkia tulipalossa tuhoutuneen yökerhon edustalle. Kuva: Sergei Ilnitsky / EPA

Onnettomuudessa loukkaantui yli 130 ihmistä. Yökerhon kaksi omistajaa sekä kolme muuta on pidätetty tutkinnan yhteydessä. Viranomaisten mukaan omistajat olivat jättäneet toistuvasti huomiotta vaatimukset paloturvallisuuden kohentamisesta jo annetuista sakoista huolimatta.

Viranomaisten mukaan Permin keskustassa sijaitsevassa yökerhossa oli onnettomuushetkellä ainakin 200 ihmistä. Poliisilähteiden mukaan suurin osa sisällä olleista oli yökerhon työntekijöitä ja heidän omaisiaan, jotka olivat juhlimassa ravintolan syntymäpäiviä.

Ihmisiä kuoli häkään ja toisten jalkoihin

Onnettomuus tapahtui kymmenen jälkeen illalla Suomen aikaa. Silminnäkijöiden mukaan palo sai alkunsa esiintymislavalla olleista pyroteknisista laitteista. Venäläisen Vesti-uutiskanavan mukaan taas tulipalo sai alkunsa, kun ilotulitteilla pallotellut esiintyjä sytytti vahingossa sisäkaton tuleen.

Viranomaisten mukaan suurin osa kuolleista sai häkämyrkytyksen tai jäi syntyneessä pakokauhussa toisten jalkoihin. Onnettomuuspaikalta pelastuneet ovat kertoneet, että olivat vähällä tallautua paetessaan. Ikkunattomassa yökerhossa oli vain yksi uloskäynti.

Presidentti Dmitri Medvedev on kuvannut yöllisiä tapahtumia vakavaksi rikokseksi ja vaatinut syyllisille kovaa rangaistusta. Medvedevin mukaan tragedian seurauksista ei tee yhtään vähäisempiä se, ettei rikos kenties ollut tahallinen.

- Heiltä puuttuu joko aivot tai omatunto, Medvedev sanoi viitaten yökerhon omistajiin.

Viranomaiset: Ei merkkejä terrorismista

Tuhoisa ravintolaonnettomuus tapahtui vain reilu viikko sen jälkeen, kun pommi suisti Moskovasta Pietariin matkalla olleen Nevski Ekspress -junan ja 26 ihmistä sai surmansa. Junaiskun tekijöiksi ovat ilmoittatuneet Pohjois-Kaukasian islamistikapinalliset.

Venäjän viranomaiset kiistävät, että tapahtumilla olisi yhteyttä. Terrorismin mahdollisuus Permin ravintolapalossa on viranomaisten mukaan suljettu pois.

Presidentti Medvedev on määrännyt maanantain kansalliseksi surupäiväksi ja onnettomuustutkintalautakunnan tutkimaan tapahtunutta. Pääministeri Vladimir Putin on puolestaan lähettänyt maan hätätilaministeri Sergei Shoigun, sisäministeri Rashid Nurgaljevin ja terveysministeri Tatjana Golikovan tapahtumapaikalle.

Permin kaupungissa asuu miljoona ihmistä. Kaupunki sijaitsee Uralvuoriston länsirinteellä.

Suomi on ilmaissut osanottonsa

Presidentti Tarja Halonen ja ulkoministeri Alexander Stubb ovat esittäneet suruvalittelunsa onnettomuuden johdosta Venäjän presidentti Dmitri Medvedeville ja ulkoministeri Sergei Lavroville. He ilmaisivat sähkeissään osanottonsa sekä omasta että Suomen puolesta tulipalossa menehtyneiden omaisille ja läheisille.