1. yle.fi
  2. Uutiset

Sienitauti ei vaivaa hämäläisjoulukuusia

Etelän joulukuusiviljelmät ovat suurimmaksi osaksi säästyneet ruostesienitaudilta. Joulukuusia viljellään Kanta-Hämeessä muun muassa Lopella.

sienet
Kuusta kantava mies
Luonnollisesti metsässä kasvanut joulukuusi on vielä tärkein joulupuu.Sari Törmikoskii / Yle

Pohjois- ja Itä-Suomessa kuusensuopursuruoste on vaurioittanut paikoin pahastikin kuusiviljelmiä. Kuusensuopursuruoste on iskenyt viime kesänä kasvaneisiin neulasiin, jotka varisevat helposti pois. Sienitaudin vaivaama joulukuusi ei menetä kaikkia neulasiaan, mutta voi jäädä harvaksi. Joulupuuseuran puheenjohtaja Hanna Holma kertoo, että sienitaudin sijaan Etelä-Suomen joulukuusiviljelmiä ovat kiusanneet keväthallat ja myyrät.

- Joulukuusien tilanne näyttää ihan hyvältä. Meillä on hyvä ja monipuolinen tarjonta tälle vuodelle kotimaisessa kuusessa. Laatu on kohdallaan ja vastaa kysyntään.

Taantuman vaikutusta kuusikauppaan Hanna Holma arvioi varovaisesti.

- Se voi näkyä hieman, mutta tuskin kovin suuresti, koska ihmiset haluavat rakentaa joulutunnelmaa koteihin hankkimalla kuusen ja kukkia ynnä muita koristeita.

Kuusensuopursuruoste on sieni, joka talvehtii rihmastona suopursussa. Kesäkuussa sienen itiöt tarvitsevat suotuisat olosuhteet levitäkseen vastapuhjenneisiin kuusenneulasiin, kerrotaan metsäntutkimuslaitoksesta.

Alkukesän kostea ja tuulinen sää edesauttavat sienitautia leviämään.

Mäntyihin sienitauti ei leviä.

Lue seuraavaksi