Joulu kukkii Rauhalan puutarhan joulunäyttelyssä

Floristimestari Ulla Summanen rakensi näyttelyn yleisön pyynnöstä. Samalla juhlitaan Suonenjoella sijaitsevan Rauhalan puutarhan 75 vuotta ja Summasten 25-vuotista yrittäjyyttä.

puutarhanhoito
Rauhalan puutarhan joulunäyttelyn asetelmat on tehnyt floristimestari Ulla Summanen. Vierellä aviomies Pekka Summanen. Edessä näkyy asetelmaa. jonka nimi on Metsäinen kattaus. Pajukartio on päällystetty kuusen alimmilla oksilla kasvavalla, paisukarveen tapaisella, sammalella. Koristeena on mm. naavaa, kukkia ja käpyjä.
Rauhalan puutarhan joulunäyttelyn asetelmat on tehnyt floristimestari Ulla Summanen. Vierellä aviomies Pekka Summanen. Edessä näkyy asetelmaa. jonka nimi on Metsäinen kattaus. Pajukartio on päällystetty kuusen alimmilla oksilla kasvavalla, paisukarveen tapaisella, sammalella. Koristeena on mm. naavaa, kukkia ja käpyjä.YLE / Marianne Mattila

Rauhalan puutarhan perustivat aikoinaan Aku ja Hilja Markkanen. Alkuaikoina puutarhalla kasvatettiin pääasiassa hyötykasveja ja vihanneksia.

Kukka-aika alkoi 1950-luvulla. Jouluaikaan kasvatettiin ja myytiin pääasiassa joulutähtiä ja hyasintteja. Kevään kukkaset olivat erilaisia sipulikukkia, pelargoneja ja orvokkeja.

Silloiset puutarhayrittäjät Helena Suksi ja Viivi Vauhkonen pakkasivat kukat linja-autoon, joka vei ne eri kukkakauppoihin Iisvedelle ja Suonenjoelle. Asiakkaita palveltiin myös kotiovelle. Silloin kuriirina toimi Viivi, joka päräytti asiakkaan luo moottoripyörällä.

Oma kauppa olla pitää

Viimeiset 25 vuotta Rauhalan puutarhaa pyörittäneet Pekka ja Ulla Summanen päättivät 1980-luvun lopulla perustaa paikalle oman vähittäiskaupan. Siitä asti asiakkaita on palveltu noin sadan kilometrin säteellä. Rauhalan puutarha sijaitsee keskellä kesäasukkaiden suosimaa Sisä-Savoa, kymmenisen kilometriä Suonenjoelta Vesannolle päin.

Joulun asetelmat esillä aattoon asti

Ulla Summanen toivoo, että esillä olevat työt ovat ideapaja jokaiselle kävijälle. Varsinkin erilaisten luonnonmateriaalien käyttö on näissä töissä monipuolista. Lähes kaikkea voi käyttää, kun vain käyttää omaa mielikuvitustaan.

Omatoimisen tekijän kannattaa valmistella jouluasetelmien teko ajoissa. Ulla Summanenkin keräsi varpuja, sammalta ja muitä luonnon anteja pitkin syksyä oman kesämökin maastosta.

Joulunäyttely avautuu 5.12.2009. ja on avoinna jouluaattoon saakka.

Lähteet: YLE Savo / Marianne Mattila