Vapaaehtoistyö elää aaltoliikkeessä

Vapaaehtoisvoimin alueilla toimiva Irti huumeista -yhdistys aloitti toimintansa neljännesvuosisata sitten. Nyt toisilla paikkakunnilla toiminta kukoistaa ja toisilla paikkakunnilla toiminta on hiipunut.

vapaaehtoistyö
Laukku, jossa koristeena kannabis-kasvin lehti
YLE

Tällä hetkellä näyttää olevan vaikeaa innostaa ihmisiä vapaaehtoistyöhön, harmittelee Irti Huumeista -yhdistyksen tiedottaja Pirjo Klemola.

Huumeidenkäyttäjien läheisiä auttava yhdistys toimii nyt parillakymmenellä paikkakunnalla. Aluetoiminta on vapaaehtoisten varassa. 2000-luvun alussa yhdistys sai rahaa vapaaehtoisten kouluttamiseen ja alueosastotyön käynnistämiseen, nyt eräillä paikkakunnilla toiminta on hiipunut.

Vaasassa varhain liikkeellä

25 vuotta täyttävän yhdistyksen syntyvuosina Vaasaan perustettiin aktiivinen aluetoimisto, joka tällä hetkellä kaipaisi lisää vapaaehtoisia työntekijöitä.

Sen sijaan vuonna 2010 kymmenen vuotta toiminut Seinäjoen alueosasto elää juuri tällä hetkellä nousukautta: yhdistys on muun muassa ideoinut ennaltaehkäisevää valistusta liikennekoululaisille.

Kokkolassa taas alueosasto on nyt tauolla, kun vapaaehtoisia auttajia ei riitä toiminnan pyörittämiseen.

Juhla vapaaehtoistyön päivänä

Irti Huumeista -yhdistys auttaa erityisesti huumeidenkäyttäjien läheisiä: vanhempia, puolisoita, sisaruksia, isovanhempia. Yhdistys tekee myös ennaltaehkäisevää päihdetyötä. Alueosastot 17 paikkakunnalla järjestävät vertaistukiryhmiä. Yhdistys ylläpitää myös palvelevaa puhelinta.

Irti Huumeista -yhdistys juhlii 5.12. kansainvälisenä vapaaehtoistyön päivänä Helsingissä 25-vuotista toimintaansa.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa