Tomi Joutsenen matka kohti Amorphista lähti koulunpenkiltä

Toukokuussa uuden albuminsa Skyforger julkaissut ja parhaillaan Forging in the Land of the Thousand Lakes -kiertueella oleva metallimusiikkiyhtye Amorphis on keikkaillut ahkerasti. Lahdessakin bändi näyttäytyi marraskuun loppupäivinä.

viihde
Amorphis keikalla.
Amorphis keikalla Lahdessa.Tommi Miettinen

Vuoden ajan ahkerasti keikkarundilla ollut yhtye perustettiin liki kaksi vuosikymmentä sitten. Vuonna 2005 yhtye vain vahvistui, kun laulaja Tomi Joutsen liittyi porukkaan.

– Yhtyeeni Sinisthran fanit ehdottivat minua Amorphiksen uudeksi laulajaksi. Amorphiksen kitaristi Tomi Koivusaari sitten soitti minulle ja ehdotti paikkaa. Lyhyiden harjoitusten jälkeen minut valittiin yhtyeen laulajaksi.

Kaiken alku

34-vuotias Joutsen asuu edelleen synnyinkaupungissaan Lohjalla. Miehen kiinnostus musiikkiin virisi koulussa, kun hän seitsemännellä luokalla oppi soittamaan rumpuja.

– Musiikinopettajani näytti minulle peruskompin ja siitä se sitten lähti.

Joutsen soitti rumpuja muutaman vuoden, kunnes vaihtoi lyömäsoittimen omaan ääneensä ja mikrofoniin. Siipiään laulajana hän kokeili ensin kavereiden kesken pystyyn laitetussa bändissä.

– Lukioikäisenä perustimme sitten kavereiden kanssa death metal -yhtyeen. Kukaan muu ei suostunut laulamaan, joten minä tartuin hommaan. Silloin laulu oli pelkkää örinää, mutta puhtaammin aloin laulaa muutaman vuoden kuluttua.

Monen tyylin yhtye

Tomi Joutsenen yhtyeen nimi Amorphis tulee englannin kielen sanasta amorphous, mikä tarkoittaa suomeksi muodotonta. Mies sanoo nimen olevan toimiva.

– Nimi kuvaa hyvin Amorphista, sillä olemme tehneet albumeita erilaisilla musiikkityyleillä. Päämusiikkityylimme ovat progsessiivinen- ja folk metal. Varsinkin folk sopii hyvin meidän sanoituksiimme, missä viitataan paljon Kalevalaan. Sanotuksilla erotumme muiden yhtyeiden joukosta.

Kahden työn välissä

Tomi Joutsenella pitää kiirettä. Amorphiksen lisäksi hänellä on toinen yhtye Sinisthra ja perhe, jossa on kolme lasta. Ennen hän oli töissä Lohjalla kaupungin nuoriso-ohjaajana. Nykyään on vain musiikkibisnes.

– Yleensä viikonloppuisin on töitä ja viikot vietän perheen luona. Kiertueet voivat kuitenkin kestää jopa 5 viikkoa.

Tomi Joutsen ei ole kuitenkaan stressaantunut.

– En valita. Hauskaahan tämä työ on, vaikka vie paljon aikaa.

Lähteet: YLE Lahti / Valtteri Enlund, Tommi Lahtola