Lapin suosio matkailukohteena hiipuu

Lapissa alkaa tänä viikonloppuna toden teolla ulkomaalaisten turistien virta, kun joulumatkailijoita kuljettavat charter-koneet tuovat turisteja.

talous
Charter-lentokone Kittilän lentokentällä.
Muun muassa joulumatkailijoita Lappiin kuljettavien charter-lentojen määrä laski viime vuonna.YLE

Matkailijoiden määrä on kuitenkin laskussa: charter-lentoja on tänä vuonna enää noin 370, kun pari vuotta sitten koneita tuli selvästi yli 500. Neljänneksen laskua selittää osaltaan taantuma, mutta osansa kritiikistä on saanut myös Matkailun edistämiskeskus.

Matkailijoiden sesonkikausi pohjoisessa on parhaillaan alkamassa, sillä joulu on vilkkainta aikaa. Esimerkiksi Harrinivan Lomakeskuksen myynnissä viidennes tehdään tässä kuussa.

- Tärkeimmät asiakkaamme ovat ranskalaisia ja myös brittejä tulee jonkin verran, kertoo omistaja Kyösti Pietikäinen.

YLEn Aamu-Tv:n haastattelema Pietikäinen harmittelee kuitenkin sitä, että Suomi jää tällä hetkellä muiden Pohjoismaiden jalkoihin.

- Ruotsi ja Norja panostavat valtion tasollakin todella merkittäviä summia matkailuun. Matkanjärjestäjät viedään sinne paikan päälle ihastelemaan pohjolaa. Vielä 15 - 20 vuotta sitten meilläkin Finnair teki kovasti myyntityötä ja pohjoisen yrittäjät pääsivät hyvin samaan kelkkaan. Silloin matkanjärjestäjiä kävi Lapissakin aivan eri mittakaavassa kuin nykyään, Pietikäinen harmittelee.

- Ruska ja kesäyön aurinko ovat osalle täysin tuntemattomia käsitteitä Keski-Euroopassa.

Pietikäinen toteaa, että on Matkailun edistämiskeskuksen tehtävä yhdistää yrittäjät ja eurooppalaiset matkanjärjestäjät.

Matkailun edistämiskeskuksen ylijohtaja Jaakko Lehtonen syyttää tilanteesta määrärahojen vähentämistä.

- Me emme päätä määrärahoista, joita tulee nykyään vähemmän. Olemme joutuneet luopumaan omista ulkomaan toiminnoista emmekä voi työskennellä maailmalla siinä laajuudessa kuin haluaisimme, Lehtonen sanoo.

Matkailun edistämiskeskus yrittää kuitenkin etsiä muita keinoja, joilla paikata pienentynyttä budjettia.

- Teemme yhteistyötä Finpron kanssa ja panostamme sähköiseen puoleen ja sosiaaliseen mediaan, kuten Facebookiin ja Twitteriin.

Lähteet: YLE Uutiset