Tanska ottaa vastaan ilmastopakolaisia

Tanska on ainoa Euroopan maa, joka ottaa vastaan ilmastopakolaisia. Useat Afganistanista ja Itä-Afrikasta lähteneet ihmiset ovat saaneet Tanskassa oleskeluluvan nimenomaan kotimaansa äärimmäisten ilmasto-olosuhteiden takia, kirjoittaa tanskalainen sanomalehti Berlingske Tidende.

Ulkomaat
Afganistalaisia pakolaisia.
AP Graphics Bank

Tanskassa on käytössä niin sanottu eloonjäämiskriteeri, jonka nojalla kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat voivat saada oleskeluluvan humanitaarisilla perusteilla, jos he tulevat alueilta, joilla vallitsevat erityisen vaikeat elinolosuhteet.

Sellaisiksi voidaan katsoa esimerkiksi vaikea kuivuus, jonka perusteella 31 afganistanilaiselle myönnettiin oleskelulupa vuonna 2001.

Berlingske Tidenden haastattelema Norjan Pakolaisavun asiantuntija Vikram Kolmannskog sanoo, ettei ole löytänyt mistään muusta Euroopan maasta vastaavaa käytäntöä. Lehti kuvaa Kolmannskogia yhdeksi maailman johtavista ilmastopakolaisten oikeuksien tuntijoista.

Tanskan maahanmuuttoasioista vastaava ministeri Birthe Rønn Hornbech sanoo, ettei hallituksella ole aikomuksia muuttaa käytäntöä muun muassa kansanpuolueen vastustuksesta huolimatta.

Berlingske Tidenden mukaan myös Ruotsi, Norja ja Suomi ovat jossain määrin avautuneet ilmastopakolaisuudelle. Pohjoismaita pidetään siksi esimerkillisinä, sillä ilmastopakolaiset jäävät tavallisesti vaille oikeuksia.

Ilmastopakolaisuus on tulevaisuuden haaste

Imastopakolaisella tarkoitetaan ihmistä, joka on jättänyt kotiseutunsa esimerkiksi merenpinnan nousun, tulvien, kuivuuden tai laidunmaiden kulottumisen takia. Lainsäädännössä ei ole toistaiseksi luotu ympäristö- tai ilmastopakolaiselle vakiintunutta määritelmää.

Hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC on listannut jo toistakymmentä vuotta sitten ilmastopakolaisuuden yhdeksi suurimmista ilmastonmuutoksen haasteista. Nykyisin maailmassa arvioidaan olevan 25 miljoonaa ympäristöpakolaista.

Tulevaisuuden muuttoliikkeen laajuutta on vaikea ennakoida. YK:n väestörahasto UNFPA on arvioinut, että pakolaisia voisi vuonna 2050 olla 50 miljoonasta miljardiin.

UNFPA:n mukaan ääriolosuhteita paetaan kuitenkin usein oman maan sisällä, ei yli valtioiden rajojen.

Lähteet: YLE Uutiset