Yrttiviljelyä lisää koulutuksella

Etelä-Savossa vastataan kasvavaan yrttien kysyntään koulutuksella. Samalla pyritään lisäämään maakunnan yrttiviljelypinta-alaa useilla hehtaareilla.

Yrttitarha
Jussi Saarinen ajaa puimakonetta yrttipellossa.
Jussi Saarinen viljelee sitruunamelissaa Mikkelissä.YLE

Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti käynnistää ensi kuussa Mikkelissä yrttiviljelykoulutuksen, jonka tavoitteena on perehdyttää viljelijöitä yrttimarkkinoihin ammattimaisella otteella.

Samalla pyritään lisäämään maakunnan yrttiviljelypinta-alaa useilla hehtaareilla. Yrttiviljelyä pidetään varteenotettavana vaihtoehtona tuotantosuunnan muutosta harkitseville maatiloille.

Yrttien kysyntä on kasvanut tasaisesti ja tällä hetkellä se ylittää jo tarjonnan. Kotimaisten yrttien aromikkuus ja laatu ovat avanneet ovet myös suurkeittiöihin kotitalouksien lisäksi. Alalle tarvitaankin uusia yrttiviljelijöitä tyydyttämään kasvanutta kysyntää.

Etelä-Savossa on tehty pitkäjänteisesti yrttialan tutkimus- ja markkinointityötä, sillä yrttiviljely sopii erinomaisesti paikallisiin olosuhteisiin. Nykyiset laitteet, tuotantomenetelmät, viljelijöiden välinen yhteistyö ja toiminnan koordinointi antavat mahdollisuudet tehokkaaseen ja kannattavaan tuotantoon.

Lähteet: YLE Etelä-Savo