Hyppää sisältöön

KHO hylkäsi varustamoiden väylämaksuvaatimukset

Korkein hallinto-oikeus on antanut päätöksensä reilussa 300 tapauksessa, jossa varustamot vaativat valtiolta palautettavaksi väylämaksuja.

Vuosaaren meriväylä. Kuva: YLE

Varustamojen mukaan tulli on perinyt ulkomaanliikenteessä laivayhtiöiltä kymmeniä miljoonia euroja liikaa väylämaksuja, koska kotimaan liikenteessä maksut ovat olleet ulkomaanliikennettä alhaisempia. Varustamojen mukaan Suomella ei ole ollut oikeutta periä ulkomaanliikenteessä suurempia maksuja kuin kotimaan liikenteessä

Varustamot perustavat väitteensä EY:n tuomioistuimen ratkaisuun, jonka mukaan meriliikenteen tarjoamista ei saa estää perimällä jäsenmaan sisäisestä alusliikenteestä pienempää maksua kuin kansainvälisestä liikenteestä.

Helsingin hallinto-oikeus antoi aiemmin ratkaisun, jonka mukaan Suomen väylämaksujärjestelmä oli aiemmin EU:n kilpailusääntöjen vastainen.

Korkein hallinto-oikeus kuitenkin maanantaina antamallaan päätöksellä kumosi varustamoiden vaatimukset. Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan varustamot eivät olleet hakeneet muutosta väylämaksuihin säädetyssä kolmen vuoden määräajassa.

- Päätöksessä otettiin huomioon myös se, että yhtiöt ovat voineet siirtää perityt väylämaksut jo asiakkaidensa maksamiin hintoihin, sanoi Korkeimman hallinto-oikeuden viestintäpäällikkö Teuvo Arolainen YLE Uutisille.

"Tämä on valtiolle hyvä ratkaisu"

Valtio oli jo varautunut palauttamaan varustamoille lähes 40 miljoonan euron verran perimiään väylämaksuja. Joidenkin laskelmien mukaan varustamoiden vaatimat maksujen palautukset olisivat voineet nousta yhteensä jopa sataan miljoonaan euroon. Nyt maksuja ei tarvitse palauttaa. Tullihallituksen tulliveropäällikkö Marko Koski on KHO:n ratkaisuun tyytyväinen.

- Päätös oli valtiolle myönteinen. Tämä päätös ei edellytä meiltä toimenpiteitä, sanoi tulliveropäällikkö Marko Koski YLE Uutisille.

Väylämaksukiista varustamoiden ja Suomen valtion välillä kuitenkin jatkuu tämän päiväisestä päätöksesta huolimatta. Tullilla on parhaillaan käsittelyssä uusia väylämaksuhakemuksia, joissa varustamot hakevat alennusta ulkomaanliikenteestä määrättyihin maksuihin.