1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Juhani Tamminen

Karvaaja: Tamiflunssa tappaa talossa ja puutarhassa

YLE Lahden lätkäbloggaaja Karvaaja analysoi jääkiekkoa lahtelaisin silmin ketään säästämättä. Tuoreessa blogissa lätkämiehen hampaisiin joutuu valmentaja Juhani Tamminen.

Juhani Tamminen
YLE Lahti

Jääkiekkovalmentaja Juhani Tamminen. Aurinkokuningas, prinsiippien primadonna. Takavuosien Kärppien sateentekijä, nykyinen Mestisjoukkue Vaasan Sportin pää-äänenkannattaja. Rakkaalla ikonilla Juhani Tammisella kiiltelee kaulassa monta kehystä, joiden raameihin juuri ja juuri mahtuu. Onhan hän mies, joka tietää kaiken jääkiekosta. Tämän tietää nykyään myös koko kansa. Tammisella riittää aina ”eforttia” kertoa julkisuudessa tietotaidostaan eli kompetenssistaan kuten hän sen ilmaisisi. Mikäli joku epäilee tätä, on joko idiootti toimittaja, tai sitten vain toimittaja, jolla on takanaan vähemmän pelattuja otteluita Leijonapaidassa, kuin Tammisella. Tai sitten kyseessä on tuomari, tuo epäonnistunut jääkiekkoilija.

Jääkiekko on resurssipeli, siinä viimeisin Tammisen viisaus. En tiedä mitä se tarkoittaa. Voisin kuitenkin kuvitella, että ajatus menee kansankielellä niin, että se kenellä on parhaat pelaajat, yleensä voittaa. Nerokasta. Jääkiekossa pärjää siis resursseilla, mutta sama pätee myös mediaan eli tuttavallisemmin huomiotalouteen. Ja siinä Tamminen vasta pärjääkin. Media makaa selällään ketarat pystyssä ja nauttii, kun Tamminen rapsuttaa. Kukapa toimittaja ei pitäisi miehestä, josta saa silmille hyppäävän otsikon pelkästään times new romanin koon 10 fontilla.

Tami saa sanoa, ja kaikki mitä Tami sanoo, päätyy iltapäivälehtien urheiluosioon. Milloin kyytiä saavat tuomarit, milloin pelaajat, milloin toimittajat. Ja Ylen kisastudioon miehellä taitaa olla kausikortti. Kun Tamminen jyrähtää, toimittajan sielussa värähtää pelko ja kunnioitus - on se kuningas, tuo aurinkokuningas.

Tavan katsoja ihmettelee ottelun väliajalla Tammisen viisautta ja kuvioita fläppitaululla. Tussi vinkuu ja suusta syöksyy rintamahyökkäystä, poikkeuksellisia käsiä, kanadalaisten mentaaliosaamista ja ”rispekt tö pluulains”-aforismeja. Kun mies tietää mistä puhuu, hän se vasta puhuu. Ja mikäs on puhuessa kun areenaa piisaa.

Missä muussa ammatissa narsismi ja toisten ihmisten täydellinen aliarviointi, jopa henkinen väkivalta olisi vastaavissa mittasuhteissa mahdollista? Jääkiekkovalmentaja saa haukkua maanrakoon kenet vain huvittaa, koska hei, valmentaja ei pelkästään ole substanssiosaaja, vaan myös tunnepersoona joka elää täysillä työssään, johon antaa koko sielunsa. Jos joku jää jalkoihin niin kamoon, hokissa heikot sortuu ja kovimmat sirklaa täysillä kohti verkkoa ja pokkaa piukeimmat missit. Go to the net - sanoisi kanukki.

Kukaan ei luonnollisesti voi viedä Juhanilta hänen ansiokkaita saavutuksiaan pois ja onhan Tammisen persoona antanut paljon iloa kiekkoiltoina. Mutta ainakin Karvaaja alkaa olla jo vähän kyllästynyt. Ja myös huolestunut. Aurinkokuningas vaikuttaa yhä kiukkuisemmalta. Eikös se tulkita geriatriassa joskus myös vanhuuden oireeksi? Karvaaja suosittelee lepoa, sekä Tammiselle että kansalle Tammisesta.

Lue seuraavaksi