Muotoilija ei teilaa kenenkään pukua

Lahtelainen muotoilija Marianne Valola hämmästelee tapaa, jolla Linnan juhlijoiden pukuja arvostellaan. Itsenäisyyspäivän juhlissa nähtiin Valolan mielestä paljon kauniita pukuja ja jopa rohkeaa pukeutumista. Valolan mieleen jäi erityisesti kansanedustaja Satu Taiveahon puku.

Muotoilija Marianne Valola mielestä kokonaiskuva unohtuu kun nipotetaan pienistä. Kuva: YLE / Tapani Ripatti

Lahtelainen muotoilija ja vaatesuunnittelija Marianne Valola on hieman närkästynyt tyylistä, jolla juhlijoiden pukeutumista arvostellaan.

- Jos olisi kyse vaikka näytelmästä niin arvostelu voitaisiin osoittaa stylistin ja puvustajan suuntaan. Linnan juhlissa ihmiset kuitenkin edustavat itseään ja varmasti kaikki ovat yrittäneet parhaansa ja halunneet pukeutua persoonallisesti.

Valola ihmettelee myös, että arvostelu on pelkästään kohdistunut naisiin. Myös lehtien ankarat kuvakulmat hieman hämmästyttävät.

- Haluttu kyllä kaivaa kaikki nolot ja ikävät jutut sieltä ja ihmettelen, että minkä takia. Eikä lehdissä yhtään puhuttu herrojen puvuista, että kiristikö vyötäröstä vai ei.

Varsinkin Tanja Karpelan pukeutuminen on ollut viime vuosina suurennuslasin alla. Valolan mielestä Karpelaa tarkkaillaan aivan liian yksityiskohtaisesti.

- Välillä tuntuu, että kokonaiskuva unohtuu kun nipotetaan pienistä. Ei minulla ole moitteen sanaa ja joka vuosi hänellä on ollut hyvännäköinen puku.

Sininen oli pop

Marianne Valolan mielestä itsenäisyyspäivän juhlissa nähtiin useita kauniita pukuja ja hieman jopa uskaltavaakin pukeutumista.

- Paljon oli paljaita olkapäitä. Kauniita vartaloita on kiva esitellä ja yleensä myös mukava katsoa.

Linnan juhlien puvuissa nähtiin tänä vuonna paljon eri värejä ja tietysti itsenäisyyspäivään istuvia sinisävyisiä pukuja.

- Paljon oli sinistä niin kuin Suomeen sopii. Alatalon pariskunnalla oli vielä hienot siniset silmälasit.

Valolan mieleen illan puvuista jäi erityisesti mieleen kansanedustaja Satu Taiveahon ruusupuku ja Aino-Kaisa Saarisen valkoinen puku. Myös kirjailija Kaari Utrion puku oli muotoilijan mieleen, vaikka pukua moitittiin nuhjuiseksi.

- Minusta se oli mielenkiintoinen. Tykkäsin erityisesti siitä, että puvussa oli sukupuoliroolia pikkusen pelmuutettu ees taas. Puku oli varsin miehekäs, mutta silti juuri kantajalleen sopivan näköinen.

Halonen luo uutta historiaa

Presidentti Tarja Halonen onnistui Valolan silmissä jälleen asuvalinnassaan.

- Fiksun näköinen tumma puku ja sopii loistavasti presidentille. Ehkä joku juhlava kaulus olisi saattanut pukea, mutta hyvältä näytti ilmankin.

Valolan mielestä presidentti Halonen luo uudenlaista historiaa.

- Valta on kuitenkin estetiikaltaan vielä aika miehistä. Pukeutumisessa joutuu varmasti miettimään, että ei muutu mieheksi eikä sitä ole tarpeen tehdäkään.

Muotoilija Marianne Valola ei ole vielä päässyt kokemaan Linnan juhlien taikaa, mutta kutsu olisi unelmien täyttymys.

- Voi kunpa se tulisi. Kyllä minä niin haluaisin mennä sinne.