Tv-yhtiöt yrittävät tinkiä Digitan maksuista

Suomalaiset tv-yhtiöt yrittävät yhdessä pienentää ohjelmiensa jakelukustannuksia. Television valtakunnallisista lähetys- ja siirtoverkoista vastaavan Digitan hinnoittelua pidetään liian kovana.

Kotimaa

Yleisradion toimitusjohtaja Mikael Jungner sanoi YLEn ruotsinkieliselle toimitukselle, että Digitan hinnoittelu on sekä epäselvää että kovaa. Ohjelmien jakelusta maksetaan Suomessa hänen mukaansa selvästi enemmän kuin muissa maissa. YLE yksin maksaa liki 40 miljoonaa euroa vuodessa.

Digita on sangen tuottava yritys: sen liikevoittoprosentti liikevaihdosta oli viime vuonna 40.

YLE ja muut tv-yhtiöt neuvottelevat ensi vuonna Digitan kanssa vuosien 2011 - 2016 maksuista. Jungner uskoo, että neuvotteluista tulee hankalat ja omaa tahtoa on vaikea saada läpi, kun neuvottelee monopoliasemaa hallussaan pitävän yhtiön kanssa.

Korkeimmalta hallinto-oikeudelta on lähiviikkoina tulossa päätös Digitan hinnoittelusta. Tv-yhtiöt elättelevät toivetta siitä, että saisivat maksuistaan jopa osan takaisin.

Johtaja Jaakko Harno Digitasta sanoi YLEn ruotsinkieliselle toimitukselle, että hinnoittelu on kohtuullista, kun se suhteutetaan Digitan tarjoamaan laatuun ja palvelutasoon.

Yleisradio myi Digitaksi yhtiöittämänsä jakelutekniikan 2000-luvun alussa ranskalaisen France Télécomin tytäryhtiölle. Kauppa tuotti 300 miljoonaa euroa, mutta sen seurauksena YLE joutuu nyt neuvottelemaan monopoliyhtiön kanssa.

Lähteet: YLE Uutiset