Tutkimus: Kolikonheiton tulosta on helppoa peukaloida

Vanha kunnon kolikonheitto ei ole niin satunnainen arvontamenetelmä kuin usein luullaan. Kanadalaistutkimus paljasti, että heittäjä pystyy helposti manipuloimaan tulosta joko kruunaksi tai klaavaksi.

Ulkomaat

Kolikonheittoa on käytetty vuosisatojen ajan riitojen sovittelussa, urheiluottelujen aloituksessa, päätöksenteossa ja jopa satunnaistamisen työkaluna joissakin tutkimuksissa.

Länsi-Kanadassa sijaitsevan British Columbian yliopiston tutkijat havaitsivat, että pienellä harjoittelulla kolikonheiton tulokseen pystyy vaikuttamaan. Tutkijat pyysivät koehenkilöitä heittämään kolikkoa 300 kertaa niin, että tuloksena olisi mahdollisimman monta kruunaa. Kaikki 13 koehenkilöä saivat enemmän kruunia kuin klaavoja, ja seitsemällä heistä kruunia oli merkittävästi enemmän. Yksi onnistui saamaan kruunan jopa 68 prosentissa heitoistaan.

Onnistuminen kolikonheitossa riippuu siitä, kuinka korkealle ja nopeasti raha heitetään, kuinka monta kertaa se pyörähtää ja miten se otetaan kiinni.

Omituisten tutkimusten numero

Tutkimus julkaistiin Canadian Medical Association Journal -lehden joululomanumerossa, joka oli omistettu omituisille tutkimuksille.

Numerossa muun muassa selvisi, että opiskelijat menestyvät lääketieteen pääsykokeissa aurinkoisina päivinä hieman paremmin kuin sateisina. Yksi tutkimuksista paljasti, että ihmiset noudattavat epidemioita ehkäiseviä toimenpiteitä paremmin, jos viranomaiset ovat antaneet virukselle tarpeeksi pelottavan nimen.

- H1N1 kuulostaa veroilmoituslomakkeelta tai robotilta, joka hengailee Star Warsin R2D2:n kanssa. Verratkaapa sitä Mustaan surmaan, tutkijat sanoivat.

- Jos terveysviranomaiset haluavat ihmisten säilyvän hengissä, heidän täytyy oppia pelottelemaan heidät kuoliaiksi.

Lähteet: AFP