8.12.1939: Taistelut Tolvajärvellä kiihtyvät

Yöllä Kannaksen eteläosassa taistelleet suomalaisen 4. divisioonan etuvartiot vetäytyvät pääaseman taakse. Venäläiset ryhmittyvät pääaseman murtamiseksi. Neuvostotykistö aloittaa Taipaleessa noin viikon kestävän tuhoamisammunnan.

Yle Uutisten artikkeliarkisto
Talvisodan sotilaita maalaistalon pihatiellä Kannaksen Siprolassa.
Tutkijoiden mukaan tulkkien toimintaa talvi- ja jatkosodassa on tutkittu vähän. Kuvassa talvisodan sotilaita maalaistalon pihatiellä Kannaksen Siprolassa.Eino Nurmi / YLE

Suomalaisille on täydellinen yllätys, että puna-armeija hyökkää Laatokan ja Jäämeren välisellä korpialueella yhtä monella divisioonalla kuin Karjalan kannaksella. Suomussalmen Haukiperässä torjutaan klo 7.20 alkanut venäläisten ylimenohyökkäys. Aloite siirtyy suomalaisille.

Tolvajärvellä neuvostojoukot lyövät suomalaiset ja ovat vähällä saada haltuunsa Tolvajärven kylän ja sen tärkeän tienristeysalueen. Yöllä everstiluutnantti Aaro Pajari toteuttaa käänteentekevän sivuiskun venäläisten majoitusryhmitykseen.

Suomea vastaan hyökkäävät neuvostojoukot alistetaan puna-armeijan ylijohdon esikunnan alaisuuteen. Kannakselle hyökkäävän Neuvostoliiton 7. Armeijan komentajaksi määrätään 2. luokan armeijakomentaja K. A. Meretskov.

Suomen Göteborgin konsulaatti ilmoittaa, että tähän mennessä on 493 ruotsalaisperhettä tarjoutunut vastaanottamaan suomalaisia pakolaisia.

Suomi ottaa uudelleen käyttöön vapaussodan aikaisen Vapaudenristin.

Lähteet: Puolustusvoimat