1. yle.fi
  2. Uutiset

Talouden ruma syöksy on kääntynyt nousuksi

Suomen bruttokansantuote kasvoi heinä-syyskuussa 0,3 prosenttia verrattuna edelliseen neljännekseen. Vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna bruttokansantuote kuitenkin supistui yli 9 prosenttia. Tilastokeskus on myös tarkentanut toisen vuosineljänneksen kasvulukuja aiempaa myönteisemmiksi.

talous
Konttiliikennettä Kotkan vientisatamassa.
Viennin volyymi kasvoi heinä-syyskuussa 0,6 prosenttia.YLE

Tilastokeskuksen mukaan talouden syöksy on pysähtynyt ja talouden tila on vakaantumassa. Suomen bruttokansantuote oli heinä-syyskuussa 9,1 prosenttia pienempi kuin kuin viime vuonna vastaavaan aikaan, mutta edelliseen vuosineljännekseen verrattuna BKT kasvoi 0,3 prosenttia.

Näin viime vuoden syksystä saakka jyrkässä laskussa ollut talous näyttää kääntyneen lievään kasvuun. Tilastokeskuksen mukaan käänne parempaan parempaan tapahtui itse asiassa jo tämän vuoden huhti-kesäkuussa.

Tilastokeskuksen tarkentuneiden lukujen mukaan BKT laski huhti-kesäkuussa vain 0,3 prosenttia edelliseen vuosineljännekseen verrattuna. Aiemmassa arviossa pudotus oli paljon suurempi eli 2,6 prosenttia. Vertailu vuoden takaiseen tilanteeseen tuotti pienemmän muutoksen. Aiempi BKT:n kasvuluku oli -9,4 %, uusi luku on -9,1 % eli pudotus loiveni kolmen kymmenyksen verran.

Muutos laskentatavoissa

Tilastokeskus selittää kasvulukujen suurehkoa muutosta sillä, että tilastoaineiston käsittelytapaa on muutettu sallimalla niin sanotut tasomuutokset. Niiden käyttöönotto kohdentaa BKT:n muutoksen eri tavalla vuosineljänneksittäin, mikä taas johtaa muutoksiin aiemmin ilmoitetuissa kasvuluvuissa.

Vertailua vuoden takaiseen tilanteeseen tasoittaa kausitasoituskäsittely.

Vienti alkaa jälleen vetää

Suomen talouden käänne on ollut teollisuuden varassa, sillä sen tuotannon arvonlisäys oli heinä-syyskuussa 1,7 prosenttia suurempi kuin edellisellä neljänneksellä. Sen sijaan rakentaminen ja palvelut supistuivat edelleen.

Viennin volyymi kasvoi heinä-syyskuussa 0,6 prosenttia edellisestä neljänneksestä, mutta oli edelleen 26,6 prosenttia vuoden takaista pienempi. Tavaroiden tuonti puolestaan kasvoi peräti 3,3 prosenttia edellisestä neljänneksestä, mutta jäi 24,5 prosenttia viime vuotta pienemmäksi heinä-syyskuussa.

Yksityisen kulutuksen kohdalla muutokset jäivät vähäisiksi. Sen sijaan investoinnit vähenivät 7,9 prosenttia edellisestä neljänneksestä. Viime vuoden tasosta oltiin jäljessä 20 prosenttia.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi