Sibeliuksen liputuspäivää vakiinnutetaan jo tänä vuonna

Tänään tiistaina Suomen liput liehuvat säveltäjä Jean Sibeliuksen kunniaksi reippaammin kuin aiemmin, sillä tiedossa on, että kahden vuoden päästä päivä merkitään kalentereihin vakiintuneeksi liputuspäiväksi. Sisäministeriö on suositellut liputusta Sibeliuksen päivänä jo vuodesta 2005 alkaen, mutta tänä syksynä päätettiin, että päivästä tulee vakiintunut.

kulttuuri
Suomen lippu ja Sibelius-monumentin Sibelius-kasvot
Tiina Kokko / Yle

Joulukuun 8. päivä on Sibeliuksen syntymäpäivä. Hänen syntymästään tulee tänä vuonna kuluneeksi 144 vuotta.

Sibeliuksen liputuspäivän puolesta tuli sisäministeriöön esityksiä laajalti ja välillä runsaastikin aina 1980-luvulta asti. Yhtä voimakkaita vetoomuksia herätti vain kirjailija Minna Canth, joka saikin oman liputuspäivänsä jo toissa vuonna. Samalla liputetaan tasa-arvon puolesta.

Ensi vuonna Sibeliuksen syntymäpäivälle siirtyy myös suomalaisen musiikin päivä, jota on tähän saakka vietetty maaliskuussa Sibelius-Akatemian perustamispäivänä.

Kalenterissa on nyt 19 liputuspäivää

Helsingin yliopiston almanakkatoimistolla on oikeus päättää, mitkä päivät painetaan liputuspäiviksi kalenteriin. Painatuspäätös tekee liputuksesta vakiintunutta. Tänä syksynä kunnian sai Sibeliuksen lisäksi Eurooppa, jonka liputuspäivä on toukokuun 9. Vakiintuneita liputuspäiviä on nyt 13.

Viralliset liputuspäivät sen sijaan syntyvät vain asetuksella, eikä niitä olekaan kuin kuusi: Kalevalan eli suomalaisen kulttuurin päivä, vappu eli suomalaisen työn päivä, äitienpäivä, puolustusvoimain lippujuhlan päivä, juhannus eli Suomen lipun päivä sekä itsenäisyyspäivä.

Asetus komentaa valtion virastot liputtamaan myös eduskuntavaali-, EU-vaali- ja presidentinvaalipäivänä. Kansalaiset ja kunnat voivat itse päättää, liittyvätkö liputukseen.

Käytännössä liput liehuvat samalla tavoin sekä virallisina että vakiintuneina päivinä, sillä kalentereihin piirretyt lippusymbolit ovat samanlaiset, ja ihmiset noudattavat niitä, kertoo hallitusneuvos Ismo Atosuo sisäministeriöstä.

Lähteet: YLE Uutiset