Hollolan paikannimet kirjaksi kahdeksan kylän alueelta

Sulenko, Uikura ja Ävinä. Ai mitäkö ne ovat? Tietysti Länsi-Hollolan paikannimiä. Aktiivinen kyläläisten porukka sai kerätyksi reilut kaksituhatta nimeä. Työ kasvoi tehdessä, jokaiselta kylän mäeltä näkyi kymmenen uutta paikkaa ja nimeä.

Hollola
Hollolan paikannimistä koottiin 400-sivuinen teos. Kirjan kokosi tutkija Merja Uotila.YLE / Lahti

Hollolan asutus on vanhaa perua. Ensimmäiset maininnat kylistä ovat keskiajalta ja nuorinkin kylä tunnetaan jo 1500-luvulta. Alueen iästä kertoo myös se että kylien kaukoniittyjä on ollut Orimattilassa ja Hämeenkoskella asti, kaukaisimmat viitteet eräalueista menevät Iittiin ja Mäntyharjulle asti.

Tuoreen kirjan tekijä Jyväskylän Yliopistossa väitöskirjaansa valmistelevan historiantutkija Merja Uotila jos kuka on hämäläinen.

Lapsuuden maisemat liittyvät Sairakkalan kylään Hollolassa. Eipä siis mikään ihme, että nyt kun kerättiin talteen paikannimiä ne koskettivat tutkijaa pintaa syvemmältä.

Hollolan kylät joista nimiä kerättiin talteen ovat, Lahti-Tampere tien varrella, maisemat ovat nykyisellään pääosin viljeltyä peltoa ja maanomistus on keskittynyt kun tilakoko on kasvanut.

Entinen Ylisen Viipurin tie toi aikanaan tullessaan kylille kaikki uutuudet mutta myös taudit ja sodat. Tie yhdisti kaksi linnaa eli Hämeen ja Viipurin linnat toisiinsa, se oli yksi maamme kolmesta päätiestä.

Tiedättekö mikä on passi? Se on pieni lampi, uimapaikka tai lätäkkö. Itäsuomalaisten savihautaa Hollolan kylillä kutsutaan savilokiksi.

Ihminen-aika-maisema

Sulenko-Uikura- Ävinä- ei kirjan nimenä ole kovin iskevä mutta tarkoitus onkin herättää uteliaisuutta sanoo Merja Uotila. Ihmiset tietävät Hollolassa missä nuo paikat ovat.

Nimiin liittyy tarinoita ja kerätessä muisteltiin ja kerrottiin erilaisia paikkoihin liittyviä tarinoita

- Säilymisessä on aa ja oo siinä, että on ollut tarve puhua tietystä paikasta vaikkapa mäestä. Kaikki ovat tienneet mistä paikasta puhutaan.

Ensimmäiset maininnat saattavat olla jo 1400-luvulta ja ne ovat yhä käytössä. Koululaisilla on tapana nimetä paikkoja hiukan toisin. Joku piparkakkutaloksi lasten nimeämä talo voi kulkea aikuistenkin keskuudessä pian piparkakkutalona.

- Meillä ei ole ollut tarkoituksena arvottaa näitä nimiä, mutta esimerkiksi orko- tarkoittaa kahden supan välissä olevaa kannasta, siellä se vieläkin on. Nimet siis säilyvät pitkään, sanoo Merja Uotila.

- Kun ihmettelee nimeä ja löytää sieltä taustalta sen syntyhistoriaa, se on kovin palkitsevaa.

Nimien keruu oli kyläläisten yhteinen hanke, korostaa historiantutkija Merja Uotila. Hollolan kylillä on hyvin tavanomaista että maisema on avara ja nähdään kilometrien päähän. Maisema on usein mäkinen ja peltoa on paljon.

Sairakkalan kylästä löytyvät Rajajärvi, Suontaustantie ja Patolähde

Aidanjatko, Eliaksensuppa, Hallasuo, Myllytie ja Höly. Höly on syvä ratko Sikomäen ja Kiikunmäen välissä, jossa Kiikunoja saa ensimmäiset vetensä. Höly tarkoittaa kivikkoa tai louhikkoa.

Hollolan käsityöläisistä tekeillä oleva väitös työllistää historiantutkija Merja Uotilaa paikannimistökirjan valmistuttua. Väitöskirja on tekeillä ja jos hyvin käy, se valmistuu ensi vuonna.

Hollolan paikannimistöön liittyy myös karttanäyttely, se avataan kuntakeskuksessa Salpakankaalla ensi helmikuussa.

Lähteet: YLE Lahti