Michael Monroe: saunassa on kiva relaa!

Rockmuusikko Michael Monroe tuntee itsensä maailmankansalaiseksi, mutta arvostaa silti sitä, että on syntynyt Suomessa. Isänmaa-intoilijaksi hän ei itseään määrittele, mutta jos Sibeliuksen Finlandia soi, niin kyllä miehelle tippa nousee linssiin. Jos vain kotona sattuu olemaan, niin itsenäisyyspäivän ohjelmaan kuuluu ainakin pala Tuntematonta sotilasta.

viihde
Rockmuusikko Michael Monroe
Michael MonroeYLE / Petra Ristola

Michael Monroe on aina ollut oman tiensä kulkija, ja kyllähän ne tiet ovat häntä vieneetkin ympäri maailman. Maailmalta mies on kuitenkin aina palannut takaisin kotiin ja kotiosoite on vakiintunut ainakin toistaiseksi Suomen Turkuun.

Miehen esiintymispukujen pääsy suomalaisuutta esittelevään näyttelyyn kertoo, että nykysuomalaisuutta voivat hyvin ilmentää myös seinälle ripustetut, värikkäin ledivaloin vilkkuvat housut, sekä muutkin Monroen räväkät asusteet.

Ikiliikkuja istahti hetkeksi Turun linnan näyttelyn keskipisteeseen eli saunan lauteille. Siinä oli hyvä paikka pohtia suomalaisuutta. Mies aloitti miettimisen käsidesiä kämmeniinsä suihkutellen.

- Tämä ei ole nykysuomalaisuutta, vaan nykymaailmankansalaisuutta!, mies selitti ja hieroi ainetta käsiinsä harjaantuneen oloisesti.

Käsidesiä on kulunut miehellä viime aikoina pullo jos toinenkin, sillä omien sanojensa mukaan Monroe haluaa mieluummin olla ”hassun näköinen käsidesiä jatkuvasti spreijaava terve” kuin ”coolin-oloinen sairas”.

Suomen vahvuus on pienuudessa ja erilaisuudessa

Kun kädet on putsattu, paljastaa Monroe puhtaan Suomen ja suomalaisuuden merkitsevän hänelle paljon. Miksikään suureelliseksi isänmaa-intoilijaksi hän ei kuitenkaan tunnustaudu, vaan haluaa painottaa astetta suurempaa ajatusta eli sitä, että kaikki maailman ihmiset ovat samanarvoisia, synty- tai asuinpaikasta riippumatta.

Suomalainen kulttuuri ja suomalaiset tavat merkitsevät toki Monroelle paljon. Esimerkiksi saunomista rentoutumismuotona ei monikaan asia miehen mielestä voita ja hän kipuaakin lauteille aina kun se on mahdollista.

- Suomalaisia ei ole maailmassa montaa. Pienen kansan kulttuuri on omintakeista ja on aina ollut hienoa kertoa maailmalla, että on kotoisin Suomesta, Monroe sanoo.

Monroen mukaan Suomi-tuntemuksessa on kyllä maailmalla edelleen aika paljon aukkoja.

- Erityisesti Jenkeissä moni luulee edelleenkin Suomen olevan yhtä ja samaa maata Ruotsin kanssa.

Ulkoministeri Alexander Stubbin syksyllä asettamasta Suomi-brändiä pohtivasta työryhmästä Monroe ei ole koskaan kuullutkaan. Ajatus Suomi-kuvan hallitusta ohjailusta saa Monroelta kriittisen vastaanoton.

- Jos yrittää liikaa jotain, niin harvemmin se sitten onnistuu.

Monroe ei koe, että hänellä olisi maailmankansalaisenakaan annettavaa maamme kuvaa pohtivalle työryhmälle.

- Mä en muutenkaan pidä mistään luokittelusta. Mähän oon aina ollu tällanen poikkeus kaikissa säännöissä. Se, että mun esiintymisvaatteita on hyväksytty Turun linnan näyttelyyn ilmentämään suomalaisuutta, on tosi rajoja rikkovaa ja oikeesti aika makee juttu, sanoo Monroe.

- Jos mä ilmennän suomalaisuutta olemalla tämmöinen erikoinen ja friikki rocklaulaja, niin se antaa vaan suomalaisuudelle lisää väriä ja erilaisuutta. Et tällaisiakin juttuja Suomesta tulee, eikä aina vaan jotain lenkkimakkaraa, reissumiestä ja sinappia, hän nauraa.

Tulevaisuuden Suomen Monroe toivoo olevan vähemmän väkivaltainen maa.

- On ikävää, että Suomeenkin on levinnyt liikaa ikäviä juttuja, kuten käsiaseita. Mutta eihän sitä toisaalta voi millään välttää, mies pohtii.

Rokkarikin juhlii itsenäisyyttä - ja perinteisin menoin

Monroe viettää itsenäisyyspäivää oikeastaan kuin mitä tahansa toistakin päivää. Jos päiväksi osuu keikka, niin päivä menee sitten töissä.

- Toki jos olen kotona, niin Tuntematon sotilas tulee kyllä katsottua, ties nyt jo monennenko kerran.

Linnan juhlia tulee toki myös vilkuiltua, vaikkei mitenkään intensiivisesti. Kutsua ei Monroelle ole koskaan Suomen suurimpiin juhliin tullut. Jos kutsu joskus tulisi, olisi mies enemmän kuin otettu suuresta kunniasta ja osallistuisi ilman muuta juhlintaan presidentin kanssa.

Sitten kun Michael Monroe Linnan juhlissa nähdään, niin yksi asia on ainakin varma: miehen juhlapuku ei takuulla jää keneltäkään huomaamatta.

Lähteet: YLE Turku / Sannimari Tuomola