Stressiä etsitään sykemittauksilla

Etelä-Savon Liikunnan Liike luo elämää -hankkeessa on kokeiltu stressin ja palautumisen arvioimista sydämen sykkeen vaihtelusta. Sykettä analysoimalla saadaan tarkka kuva siitä miten keho reagoi erilaisiin stressitilanteisiin.

stressi
Stressimittaustuloksia.
YLE / Timo Ikonen

Työperäistä stressiä selvittävään kokeiluryhmään on osallistunut toistakymmentä Osuuskauppa Suur-Savon työntekijää Savonlinnassa ja Mikkelissä.

Pitkään jatkuva stressi ja työperäinen kuormittuminen ovat vakavia terveysuhkia. Stressi on hyvin yksilöllinen asia, joku stressaantuu pienistä asioista, joku kestää hyvin paljon kuormaa. Mittauksella pystytään löytämään fysiologinen stressi, kertoo projektiasiantuntija Lassi Pöyry Mikkelin ammattikorkeakoulusta.

Mallia huippu-urheilusta

Työstressi ilmenee pienentyneenä sydämen sykevaihteluna. Mallia työntekijöiden stressimittauksiin on saatu huippu-urheilijoiden ylikuntotestauksesta. Sykemittaritestauksen lisäksi testaukseen osallistuvat täyttävät päiväkirjaa. Mittaustuloksia ja päiväkirjoja verrataan toisiinsa, kertoo Lassi Pöyry.

- Siellä on tiukkoja kokouksia, tiukkaa fyysistä työtä. Sitten kun laitetaan raportti vierekkäin, mitä sykkeessä on tapahtunut ja miten ihminen ite kokee, niin me voidaan päästä kiinni siihen, tuleeko stressiä liikaa.

Testiin osallistuneet pitivät tallentavaa sykemittaria ympäri vuorokauden. Esimerkiksi yömittaus kertoo sen, ehtiikö ihminen palautua yön aikana, kuvailee Lassi Pöyry.

- Vai käykö kone vielä hirmu kyytiä, eikä seuraavana aamua olla valmiita hommiin.

Pelkästään kunnin yöunet eivät riitä palautumiseen, vaan myös työpäivän aikana pitäisi pitää taukoja. Liike luo elämää –hankkeen mittauksissa on havaittu, että pienetkin tauot ja palautumishetket ovat tärkeitä elimistölle.

Lähteet: YLE Etelä-Savo