Miljoonien puhuma inkakieli sai vihdoin omat tv-uutiset

Ecuadorissa on alettu tehdä tv-uutislähetyksiä ensi kertaa myös ketshuan kielellä. Inkakielellä on Andeilla miljoonia puhujia, mutta virallinen arvostus on ollut vähäistä. Ajat ovat kuitenkin nyt toiset, sillä Ecuadorilla on miesmuistiin ensimmäinen presidentti, joka puhuu sujuvaa ketshuaa.

kulttuuri

Ketshuaa puhutaan Argentiinasta ja Chilestä Kolumbiaan ulottuvalla alueella. Kolumbiassa kielen nimi on ingano. Useimmat ketshuankieliset elävät Ecuadorin lisäksi Perussa ja Boliviassa, joissa se on hyväksytty viralliseksi kieleksi.

Kielialueen laajuus selittyy sillä, että kielellä oli kaksi suosijaa: ensin inkat hallintokielenään ja sitten espanjalaiset valloittajat, jotka tarvitsivat yhtenäisen kielen roomalaiskatolisen uskonnon levittämiseen.

Vuosisatojen ajan ketshuankielinen opetus, kirjallisuus ja teatteri kukoistivat. Niille tuli kuitenkin äkillinen loppu, kun siirtomaaisännät kukistivat vuonna 1781 kapinalliset, jotka olivat ottaneen nimensä inkahallitsija Tupac Amarulta.

Ketshualla arvellaan olevan 6 - 13 miljoonaa puhujaa. Arvio on summittainen, sillä vielä tänäkään päivänä kaikki Andien asukkaat eivät tunnustaudu ketshuankielisiksi pelätessään leimaantumista kehittymättömiksi ja vähäarvoisiksi.

Ketshua valtaa alaa myös parlamentissa

Rafael Correan noustua Ecuadorin presidentiksi ketshuan asema on kuitenkin alkanut muuttua voimakkaasti. Virkamiehet tungeksivat ketshuan kursseille, sillä sen osaaminen on saanut jopa luksusleiman englannin, saksan tai ranskan rinnalla.

Osana tätä arvostusten siirtymää Ecuadorin muutoin espanjankielinen RTS-tv-kanava lähettää nyt kahdesti päivässä ketshuankielisen uutiskatsauksen. Uutisten kirjoittajat ovat saaneet haasteekseen nykymaailman termit, joita ketshuassa ei vanhastaan tunneta. Esimerkiksi "inflaation" kääntäminen oli aika pulma, sanoo yksi toimittajista.

Uutisten lisäksi lähetetään ajankohtaisohjelmaa, joka keskittyy kertomaan alkuperäisväestöä koskettelevista asioista. Suunnitteilla ovat myös muun muassa animaatiot lapsikatsojille.

Ketshuan puolestapuhujat kampanjoivat myös sen puolesta, että Ecuadorin parlamentista tehtäisiin kaksikielinen. Hanke on kuitenkin kohdannut vastahankaa liian kalliina, sillä parlamenttiin olisi palkattava tulkkeja ja kääntäjiä.

Kompromissina ketshuankieliset kansanedustajat saavat puhua ylimääräisen viisiminuuttisen omalla kielellään sen kymmenminuuttisen puheajan lisäksi, joka on sallittu kaikille espanjaksi. Lisäksi parlamentilla on nykyisin myös ketshuankieliset internetsivut.

Lähteet: Reuters