Romanian sosiaalidemokraatit vaativat uusia vaaleja

Romaniassa sosiaalidemokraatit aikovat vaatia presidentinvaalien toisen kierroksen uusimista, sanoo puolueen pääsihteeri. Sosiaalidemokraattien ehdokas hävisi vaalit täpärästi nykyiselle presidentille, mutta puolueen mukaan vaalit olivat vilpilliset.

Puolue aikoo nyt jättää perustuslakituomioistuimelle valituksen, jossa vaaditaan sunnuntaisen toisen vaalikierroksen tuloksen mitätöimistä ja uutta äänestystä, kertoo puolueen pääsihteeri Liviu Dragnea.

Puoluen odotetaan jättävän valituksensa tiistaina. Perustuslakituomioistuimen tuomarin mukaan valitus käsitellään nopeasti, ja ratkaisu saamiseen kulunee päivästä kolmeen päivään.

Virallisen tuloksen mukaan nykyinen presidentti, oikeiston ehdokas Traian Basescu sai vaalien toisen kierroksen äänistä 50,33 prosenttia ja sosiaalidemokraattien Mircea geoana 49,66 prosenttia.

Syytteitä laajasta vilpistä

Sosiaalidemokraatit syyttivät vaaleja vilpillisiksi jo tuloksen julkistamisen jälkeen. Tiistaina Dragnea sanoi, että vilppi on alun perin uskottua laajempaa.

Dragnean mukaan he ovat saaneet kaikista 41 vaalipiiristä tietoja korruptiosta, moninkertaisesta äänestämisestä sekä mahdollisesti väärennetyistä äänestyslipuista. Hän myös syyttää Basescun demokraattista liberaalipuoluetta PDL:ää siitä, että se olisi määrännyt paikallisia viranomaisia poistamaan valvontakameroita äänestyspaikoilta.

Dragnea sanoo, että sosiaalidemokraateilla on runsaasti todisteita vilppisyytöstensä tueksi.

Virkaatekevä pääministeri Emil Boc kiistää vilppisyytökset ja sanoo, etteivät sosiaalidemokraatit osaa tunnustaa tappiota.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin vaalitarkkailijoiden mukaan vaalit sujuivat pääosin hyvin. Järjestön edustaja vaati Romanian viranomaisia kuitenkin selvittämään pikaisesti väitetyt epäselvyydet.

Presidentinvaalien alla maa ajautui hallituskriisiin, kun sosiaalidemokraattien ja PSD:n hallitusyhteistyö kaatui.