1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Entinen natsi tunnusti tappaneensa siviilejä

Entinen natsien SS-joukkojen sotilas Heinrich Boere on tunnustanut tappaneensa kolme hollantilaissiviiliä toisen maailmansodan aikana. Itsekin hollantilaiset sukujuuret omaava Boere teki tunnustuksen oikeudenkäynnissä Saksassa.

Heinrich Boerea syytetään aachenilaisessa oikeudessa murhista, jotka hän teki toisen maailmansodan aikana Hollannissa. Boere tunnusti tapot hollantilaisviranomaisille sotavankileirillä heti sodan jälkeen, mutta hän pakeni Saksaan ennen tuomiota.

Hänelle annettiin Hollannissa vuonna 1949 poissaolevana kuolemantuomio rikoksistaan. Myöhemmin tuomio muutettiin elinkautiseksi vankeustuomioksi. Saksa ei kuitenkaan suostunut luovuttamaan miestä, sillä se ei ollut varma oliko Boere saksalainen vai hollantilainen. Saksa ei luovuta omia kansalaisiaan muihin maihin tuomittaviksi.

Lokakuussa Saksa aloitti oikeudenkäynnin Boerea vastaan. 88-vuotiasta hoitokodin asukasta uhkaa elinkautinen vankeustuomio.

Boere ampui vuonna 1944 kolme siviiliä kostona Hollannin vastarintaliikkeen iskuista. Boere sanoi oikeudessa toimineensa vain saamansa käskyn mukaan. Hänet itsensä olisi teloitettu, ellei hän olisi noudattanut käskyä. SS-joukot teloittivat samassa yhteydessä kaikkiaan 54 siviiliä.

Syyttäjän mukaan Boere oli kuitenkin innokas natsi, joka liittyi SS-joukkoihin heti sen jälkeen, kun nämä olivat miehittäneet hänen kotimaansa Hollannin.