Hyppää sisältöön

Kuopio talvisodan kourissa

Myös Kuopio kärsi talvisodan aikana suuria tappioita. Talvisodan sotatoimissa menehtyi noin sata kuopiolaismiestä, lisäksi yli 40 siviiliä sai surmansa kaupungin pommituksissa.

Muun muassa Kuopion Osuusliikkeen liiketalo Snellmanin puiston reunassa Maaherrankadun varrella sai vaikean osuman suurpommituksessa 3.2.1940. Kuva Teppo Viholan kirjasta. Kuva: YLE / Savo

Talvisodassa Neuvostoliiton ilmavoimat pommittivat miltei kaikkia Suomen kaupunkeja. Myös Kuopio oli vihollistoiminnan kohteena.

Kaupungissa annettiin talvisodan aikana kaikkiaan 24 ilmahälytystä. Ensimmäinen annettiin jo sodan ensimmäisenä päivänä 30.11.1939 kello 15.17. Ilmavalvonnasta oli nähty kaksi lentokonetta ja yleinen ilmahyökkäyksen pelko oli suuri. Kyseessä oli kuitenkin väärä hälytys.

Kuopiota pommitettiin laskentatavasta riippuen neljä tai viisi kertaa. Viiteen kertaan päädytään, jos 5.3.1940 tapahtuneet kaksi peräkkäistä hyökkäystä lasketaan erillisiksi. Tuhoisin pommitus koettiin 3.2.1940, jolloin henkensä menetti välittömästi 34 ihmistä ja lähipäivinä menehtyi vielä kolme henkilöä.

Myös rakennuksia tuhoutui

Talvisodan historiaa kuopiolaisten näkökulmasta tutkinut Teppo Vihola kertoo, että pommitukset toivat paljon tuhoa myös rakennuksille. Kuopion silloinen puutalomainen kaupunkityyppi mahdollisti kuitenkin sen, että vahingot saatiin korjattua suhteellisen nopeasti.

- Toki siinä arvokkaita rakennuksia turmeltui, mutta ne pystyttiin aika nopeasti korjaamaan. Osa puutaloista oli jo hyvin huonokuntoisia ja ne olisi muutenkin pitänyt purkaa. Tuhot olivat toki pahannäköisiä ja muutamia kortteleitahan paloi kokonaan.

- Kyllä ne vahingot olivat kovin suuria, että niitä ei voi vähätellä. Vahingot kohtasivat kuitenin sen tyylistä kaupunkia, jossa ne eivät käyneet aivan ylimittaisiksi. Nykykaupungissa tällaisen pommituksen vahingot olisivat taloudellisesti paljon suurempia kuin sen aikaisessa vanhassa puutalokaupungissa, Vihola pohtii.

Teppo Vihola on julkaissut tänä vuonna kirjan Kuopion pommituksista talvisodassa 1939-40. Kirjan nimi on "Molotovin rauhankyyhkyt" Kuopion taivaalla.