Hyppää sisältöön

Monikkoperheessä moppi heiluu, jos arki sallii

Kaksosten ja kolmosten vanhemmilla on usein kädet täynnä tavallisen arjen pyörittämisessä. Usein siivous jää tärkeysjärjestyksessä häntäpäähän. Suomen Monikkoperheet ry tekee opiskelijavoimin joulusiivouksen kahdeksan tamperelaisen monikkoperheen kotona.

Kuva: YLE / Antti Eintola

Joulusiivouskampanjalla halutaan muistuttaa, että joululahja voi olla myös käytännön avun tarjoamista lähimmäiselle.

Tamperelaisen Nina Järvisen arjessa riittää pyörittämistä. Eniten neljälapsisen perheen äitiä juoksuttavat 2,5-vuotiaat kaksospojat Miika ja Markus. Monikkoperheet ry:n tarjoama joulusiivous tuli tarpeeseen.

- Tämähän on todella iloinen yllätys. Voisin sanoa, että joululahja minulle jo etukäteen. Kun on neljä pientä lasta, joista kaksi viimeistä on kaksoset, niin meillä sitä kaaosta kyllä riittää. Pyykit, lelut, ruokailut ja kaikki muut, niin siinä menee kyllä aikaa ihan tarpeeksi. Siivous tuntuu kyllä jäävän aina viimeiseksi, kertoo Nina Järvinen.

Järvinen kertoo siivoavansa kun ehtii - jos ehtii.

- Siivoaminen on aina pois joko lapsilta tai minun yöunestani. Ja kummastakaan en mielelläni tingi.

Mennään siitä, mistä aita on matalin

Monet kaksosten tai kolmosten vanhemmat ovat arjen pyörityksessä yksin.

Auttavat kädet vastaanotetaan yleensä ilolla, kertoo Pirkanmaan Monikkoperheet ry:n puheenjohtaja Sini Mätäsniemi, jolla itselläänkin on 4-vuotiaat kaksoset.

- Kun tulee kaksi lasta kerralla, niin kyllä siinä aina niitä käsipareja tarvitaan enemmän. Monen on vaikea saada apuja. Esimerkiksi, jos on muualta tullut, saattavat omaiset asua kaukana ja apuja ei ole tarjolla kovin lähellä, Mätäsniemi huomauttaa.

Kuten monelle, myös Nina Järviselle kaksosraskaus oli yllätys. Suurperheessä kuitenkin opittiin toimimaan lasten rytmissä nopeasti. Järvinen opastaa uusia monikkovanhempia valmistautumaan tulevaan rauhallisin mielin.

- Ottakaa sitä apua vastaan, jos sitä tarjotaan. Ja tinkikää juuri tästä siivouksesta. Kukaan ei varmasti viihdy sotkuisessa kodissa, mutta turha väsyttää itseään liikaa. Ja menkää siitä, mistä aita on matalin. Kyllä jokainen monikoiden vanhempi oppii ne omat selviytymiskeinonsa, kuinka siinä arjessa mennään, Järvinen ohjeistaa.