1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Joulukukat kiusaavat allergisia

Joulukukat aiheuttavat monille allergikoille oireita. Perinteisiä suomalaisten suosikkeja ovat etenkin hyasintit, joulutähdet ja amaryllikset. Näistä etenkin hyasintti aiheuttaa monille oireita. Joulukukkien myynti on talouden taantumasta huolimatta ollut vilkasta.

Joulutimanttiananas on joulukukka, joka sopii myös allergisille. Kuva: YLE / Kari Ahotupa

Hyasintti ja joulutähti tuovat joulun, mutta joillekin joulukukat aiheuttavat joulumielen lisäksi myös yskää, hengenahdistusta, silmien ärsytystä ja nenän vuotoa. Tuoksuton joulutähtikin voi aiheuttaa oireita herkimmille.

- Joulutähdessä on maitiaisnestettä, mikä ärsyttää yhdistettynä huonepölyyn. Sitten kun se menee hengitykseen, niin seurauksena voi olla esimerkiksi ärsytystä, kertoo Lounais-Suomen allergia- ja astmayhdistyksen toiminnanjohtaja Arja Harju. Moni ei osaa ajatella, että oireet ovat joulutähdestä johtuvia.

Allergisille sopivia kukkia

Huiskula puutarhan toimitusjohtaja Antti Pajunen kertoo markkinoilla olevan myös monia allergisillekin sopivia joulukukkia.

- Heti tulee mieleen esimerkiksi tulilatva, joka ei ole kovin allergisoiva kasvi.

Myös amaryllis on sellainen kukka, joka sopii Antti Pajusen mukaan useimmille allergisille. Muutenkin markkinoilla joulukukkavalikoima on laajentunut vuosittain. Tämän vuoden suosituimmaksi joulukukaksi perinteisten kukkien lisäksi povataan orkideaa ja jouluruusua.

- Jos tietää, että ihmisellä on allergioita, niin orkidea on hyvä vaihtoehto siinä kohtaa, muistuttaa Huiskulan puutarhan markkinointipäällikkö Kati Peltomaa.

Lounais-Suomen allergia ja astmayhdistykselle tulee vuosittain muutamia puheluita koskien joulukukkia. Vanhemmat ovat kyselleet esimerkiksi sitä, mitä tapahtuu, jos allerginen lapsi syö joulukukkia?

-Silkkikukat ovat parhaita, jos pelkää allergisen lapsen syövän kukkia. Kaikista kukista voi tulla ärsykettä, jos lapsi pitää elävän kasvin suuhunsa. Varminta on pitää kukat ylhäällä silloin, kun on pieniä lapsia, Harju muistuttaa.