Kuutti Lavonen ja Osmo Rauhala saivat kirkon kulttuuripalkinnon

Kirkon tämänvuotinen kulttuuripalkinto on myönnetty Tyrvään Pyhän Olavin kirkon uudet maalaukset tehneille kuvataiteilijoille Kuutti Lavoselle ja Osmo Rauhalalle. Palkintoperusteiden mukaan maalaukset ja kuvaohjelma ovat vahva puheenvuoro kuvataiteen asemasta kristillisessä julistuksessa ja todistuksessa.

Kuutti Lavosen maalauksia Tyrvään Pyhän Olavin kirkossa. Kuva: YLE

Kuutti Lavonen ja Osmo Rauhala ovat maalanneet tuhopoltosta toipuneeseen kirkkoon kaikkiaan 101 työtä 1700-luvun kuva-aiheiden pohjalta: kuvia apostoleista, viimeisestä tuomiosta, Kristuksen kärsimystiestä, luomiskertomuksesta ja paratiisista.

Kirkon kulttuuripalkintoraadin mukaan nykyihminen asettuu Lavosen ja Rauhalan kuvien edessä vuoropuheluun kristillisen uskon koko perinnön ja syvimmän sisällön kanssa.

Kirkko yhdisti kuvataide- ja musiikkipalkintonsa vuonna 1992 kulttuuripalkinnoksi. Se myönnetään tunnustuksena kristillisen sanoman kannalta merkityksellisestä kulttuuriteosta.

Pyhän Olavin kirkosta jäivän syksyn 1997 tuhopoltossa pystyyn vain muurit. Tuli tuhosi kaikki puiset osat, myös maalaukset.

Kirkko oli pitkälti palautettavissa alkuperäiseen asuunsa, koska se oli dokumentoitu juuri ennen tuhopolttoa uutta paanukattoa suunniteltaessa. Maalausten rekonstruointi olisi kuitenkin ollut parhaimmillaankin epävarmaa, joten seurakunta ja asiantuntijat päätyivät nykyajan taidekäsityksen mukaisiin maalauksiin.

Lavoselta ja Rauhalalta tilatut maalaukset valmistuivat viime kesänä. Kirkko itse otettiin uudelleen käyttöön jo vuonna 2003.