Ryanair aloittaa halpalennot Lappeenrannasta

Irlantilainen halpalentoyhtiö Ryanair aloittaa lennot Lappeenrannan ja Düsseldorfin lähellä sijaitsevan Weezen välillä. Lennot alkavat huhtikuussa ja aluksi reittiä lennetään kahdesti viikossa.

Kotimaa
Ryanairin matkustajalentokone lentokentällä.
Ryanairin matkustajakone Tampere-Pirkkalan lentokentällä.YLE / Heidi Setälä

Ryanair ja Lappeenrannan Kaupunkiyhtiöt ovat sopineet yhteistyöstä, jossa reittiä markkinoidaan erityisesti Pietarin seudulla sekä Keski-Euroopassa.

Tavoitteena on myydä Lappeenrantaa halpalentoyhteytenä Keski-Euroopasta Pietariin ja toisinpäin. Lisäksi lentojen toivotaan tuovan uusia omatoimimatkailijoita Saimaan alueelle.

- Olemme aloittaneet neuvottelut pietarilaisten matkanjärjestäjien ja hotelliyrittäjien kanssa yhteistyöstä. Tavoitteena on, että reitin markkinointiin saadaan myös venäläistä rahaa, sanoo Lappeenrannan Kaupunkiyhtiöiden toimitusjohtaja Tom Hultin.

Venäläismatkailijat kiinnostavat

Weeze valikoitui Ryanairin ensimmäiseksi kohteeksi Lappeenrannassa juuri venäläisasiakkaiden kiinnostuksen ansiosta. Kenttä sijaitsee Düsseldorfin ja Amsterdamin puolivälissä ja molemmat kaupungit ovat suosittuja kohteita venäläisille.

Saksan lisäksi neuvotteluja on käyty suorien lentojen aloittamisesta Lappeenrannasta muun muassa Milanoon ja Pariisiin. Päätös uusien reittien avaamisesta kuitenkin riippuu Weezen lentojen saamasta suosiosta.

Lappeenrannan lisäksi Ryanair laajentaa toimintaansa ensi keväänä myös Tampereella, joka on yhtiön toinen kohde Suomessa. Tuolloin Ryanair aloittaa lennot Tampereelta Edinburghiin Skotlannissa.

Vuosien työn tulos

Halpalentojen aloittamisesta Lappeenrannasta on neuvoteltu jo puoli vuosikymmentä. Lentojen alkaminen on lykkääntynyt, koska Ryanair ja Finavia eivät ole päässeet sopimukseen lentokenttämaksuista.

Ryanair on useaan otteeseen valittanut, että Finavian perimät korkeat lentokenttä- ja viranomaismaksut estävät halpalentoreittien lisäämisen Suomessa.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala