1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kotipalvelut

Kiehimän Pihan asukkaat ovat huolissaan

Kainuun maakunta -kuntayhtymä kilpailutti kotihoidon palvelut Kajaanin seudulle, pääosin Paltamoon kuluvan vuoden loppupuolella. Uudeksi palvelujen tuottajaksi valittiin Barona Hoiva. Samalla nykyinen yrittäjä irtisanoi kaikki 15 työntekijäänsä. Kiehimän Pihan asukkaille muutoksesta kerrottiin kirjeellä.

Anna-Liisa Leinonen on tyytyväinen saamaansa hoitoon. Kuva: YLE / Kalle Heikkinen

Kiehimän Pihan rivitaloissa asuu 36 säännöllistä hoitoa tarvitsevaa asukasta. Hoidettavien kunto vaihtelee, osa tarvitsee apua useita kertoja päivässä, toiselle riittää vain tarkastuskäynti. Yksi asukkaista on Anna-Liisa Leinonen. Hän tarvitsee kotihoidon apua päivittäin.

- Se on iso apu, kun itse ei pysty tekemään mitään, korkeintaan potut pystyn keittämään. Olen halvaantunut kolme kertaa ja voimat ovat menneet. Tytöt ovat tulleet tutuiksi ja he ovat oikein kivoja. Kaikki palvelut mitä me olemme tarvinneet, niin ne olemme saaneet, kertoo Leinonen.

Myös omaisilla on läheisistään suuri huoli. Pelkona on, ettei mummo tai pappa saa aamuista insuliinia tai muuta lääkettä ajallaan, kertoo mummuaan Kiehimän Pihassa tapaamassa ollut Heidi Karjalainen.

- Kyllä me olemme mummun kanssa kovasti keskustelleet, että miten hoito tapahtuu jatkossa. Olemme miettineet jopa sitä, että mummu muuttaisi lähemmäksi minua, jolloin minä hoitaisin lääkkeen jakamisen ja kävisin katsomassa päivittäin.

- Tähän asti hoito on ollut hyvää. Jos muuta vaihtoehtoa ei ole, niin täytyy muuttaa. Ei se olisi ensimmäinen kerta, kun minä muutan, sanoo Ritva Tervonen lapsenlapselleen Heidi Karjalaiselle.

Ilmassa on masentuneisuutta

Huoli tulevaisuudesta näkyy hoitajien mukaan jo asukkaiden kunnossa. Asukkaat eivät enää jaksa kiinnostua asioista, koska päällimmäisenä mielessä on oma kohtalo vuoden vaihteen jälkeen.

- Hyvin moni on puhunut, että Siikanotkoon tässä joutaa. Tällä he viittaavat vieressä olevaan hautausmaahan. Se kuulostaa hyvin harmilliselta, sillä vaikka me kuinka yritämme vakuuttaa, että teitä hoidetaan jatkossakin, niin meillä ei ole mitään varmaa faktaa siitä, montako hoitajaa tulee ja yhtään entistä hoitajaa mukana. Vakuuttelusta on silloin pohja pois, kertoo vastaava hoitaja Arja Horto.

Barona Hoiva vakuuttaa, että asukkaiden hoito jatkuu heti vuoden vaihteen jälkeen. Myös entisiä hoitajia pyritään työllistämään mahdollisuuksien mukaan.

Kainuun maakunta -kuntayhtymässä luotetaan siihen, ettei palvelutaso laske toimijan vaihduttua.

- Me olemme tehneet tiivistä yhteistyötä uuden yrittäjän kanssa, kuten teimme entisenkin kanssa. Hoito jatkuu uudenvuodenpäivänä joulun jälkeen. Laatu pysyy kyllä hyvänä, koska Paltamon maakunnallinen kotihoito on siinä tiiviisti mukana. Me seuraamme ja arvioimme tilannetta ja teemme yhteistyössä suunnitelmia, sanoo Kajaanin seudun kotihoidon päällikkö Ritva Heinistö.