Hyppää sisältöön

Huippukalliita viinejä huutokaupataan Ranskassa

La Tour d'Argent, yksi Pariisin maineikkaimmista ravintoloista, huutokauppaa parhaillaan tuhansia pulloja harvinaisia viinejä ja muita alkoholijuomia. Ravintolalla riittää reserviä, sillä lähes puolen miljoonan pullon viinikellari on tiettävästi maailman suurin.

La Tour d'Argentin viinikellarin portviiniosastoa. Kellarista myydään myös harvinaisia konjakkeja. Kuva: YLE

Maanantaina myynnissä oli esimerkiksi konjakkipullo 1700-luvun lopulta. Sen hinta kymmenkertaistui parissa minuutissa ja ostaja sai sen lopulta 25 000 eurolla.

La Tour d'Argentin viinikellarin turvajärjestelyt ovat huippuluokkaa, kellarissa on valvontakameroita lähes joka puolella. Kellari on kuin pankki, sinne on vain yksi ovi ja turvamies on aina paikalla.

- Jos haluaa viedä täältä pulloja, pitää olla aika ovela, selittää ravintolan omistaja André Terrail.

Valtavassa viinikellarissa on tilaa kahdessa kerroksessa yhteensä yli tuhat neliömetriä.

Vaikuttava viinilista

La Tour d'Argentin viinilista muistuttaa Raamattua ja painaa kahdeksan kiloa. Listalla on yhteensä 15 000 eri viiniä.

Ravintolassa ovat käyneet lähes kaikki kuuluisuudet, heidän joukossaan Marcel Proust, Salvador Dali, John Kennedy, Pedro Almodovar sekä suomalaiset presidentit Mauno Koivisto ja Urho Kekkonen.

Viinimestari David Ridgewayn mukaan ravintolan tunnetuimpia viinejä on Petrus, joka on yksi maailman kalleimmista viineistä. Parhaiden Petrus-vuosikertojen hinta on ravintolassa on parikymmentä tuhatta euroa pullo.

Näitä kalliita viinejä ravintolalla on mielestään liikaa. Tämän ja eilisen päivän erityishuutokaupassa La Tour d'Argent myy lähes 20 000 pulloa viiniä eli noin neljä prosenttia koko kokoelmasta.

Kellari kätkee myös hienoja konjakkeja

Kellarin suojissa vaalitaan myös muita juomia kuin viinejä. Viinimestari esittelee Café Anglais -nimistä konjakkia vuodelta 1788.

- Nämä pullot ovat olleet suojassa suurilta sodilta. Täällä ne ovat kypsyneet, säilyneet, ja niitä on lellitelty, viinimestari David Ridgeway tunnelmoi.

Vanhimmat pullot ovat mustan sienikasvuston peitossa. Ridgewayn mukaan se on hyvän viinikellarin merkki.