1. yle.fi
  2. Uutiset

Ministeriö: Raha ei houkuttele turvapaikanhakijoita

Sisäasiainministeriö ottaa osaa julkisuudessa käytyyn keskusteluun siitä, houkutteleeko korkea toimeentulotuki Suomeen turvapaikanhakijoita. Ministeriön lähettämän tiedotteen mukaan toimeentulotuen määrällä ei ole selvää yhteyttä turvapaikanhakijoiden määrään.

talous

Suomi on vähentämässä turvapaikanhakijoiden toimeentulotuen määrää kolmanneksen muita Suomessa asuvia pienemmäksi. Hallitus hyväksyi maahanmuuttoministeri Astrid Thors (r.) esityksen viime viikolla ja sen on tarkoitus astua voimaan ensi vuoden alkupuolella.

Esitys pohjautuu sisäasiainministeriön jo keväällä tekemään turvapaikkaselvitykseen. Sisäasianministeriö täsmentää, ettei Suomen turvapaikanhakijoille maksama toimeentulotuki houkuttele maahan muita maita enemmän turvapaikanhakijoita.

Ministeriö ottaa esille Hollannin, jossa turvapaikanhakijat saavat alhaista tukea verrattuna muihin Euroopan maihin, mutta maahan hakeutui silti viime vuonna 13 400 turvapaikanhakijaa. Myös Norjaan ja Ruotsiin hakeutuu Suomea enemmän turvapaikanhakijoita, vaikka maat maksavat toimeentulotukea Suomea vähemmän.

Ministeriö muistuttaa myös, että eri maiden maksamien toimeentulotukien vertailu on vaikeaa, koska osassa maista annetaan enemmän muita hyödykkeitä rahan sijasta.

Suomessa tukea maksetaan eniten

Euroopan muuttoliikeverkostossa tehtiin Suomen toimesta syksyn aikana kysely turvapaikanhakijoille annettavasta taloudellisesta tuesta. Käytännöissä on suuria maakohtaisia eroja. Kyselyyn vastasi kaikkiaan 17 maata.

Rahana maksettu tuki oli Suomessa suurempi kuin missään muussa kyselyyn vastanneessa maassa. Maksetut tuet olivat suurimmillaan silloin, kun turvapaikanhakijat majoitettiin vastaanottokeskukseen tai muuhun järjestettyyn majoitukseen, jota ei voi pitää täyden palvelun talona.

Suomessa perheenpäälle maksettiin 375,71 euroa kuukaudessa ja puolisolle 319,35 euroa. Taloudessa asuville muille aikuisille ja lapsille toimeentulotuki oli pienempi.

Esimerkiksi Ruotsissa perheenpäälle maksettiin 198 euroa kuukaudessa ja Norjassa 145,50 euroa kuukaudessa.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi