Kirkon kulttuuripalkinto Tyrvään kirkon maalauksista

Kirkon tämän vuoden kulttuuripalkinnon saavat kuvataiteilijat Kuutti Lavonen ja Osmo Rauhala. Kirkkohallitus jakoi tiistai-illalla palkinnon Lavoselle ja Rauhalalle tunnustuksena Tyrvään Pyhän Olavin kirkon maalausten ja kuvaohjelman toteutuksesta.

Kuutti Lavosen maalauksia Tyrvään Pyhän Olavin kirkossa. Kuva: YLE

1500-luvulla valmistunut Pyhän Olavin kirkko joutui tuhopolton kohteeksi vuonna -97, minkä jälkeen kirkko restauroitiin uudelleen käyttöön. Lavosen ja Rauhalan työtä on päästy ihastelemaan viime kesästä lähtien.

Kirkkohallitus jakoi palkinnon Lavoselle ja Rauhalalle tunnustuksena Tyrvään Pyhän Olavin kirkon maalausten ja kuvaohjelman toteutuksesta. Se on vahva puheenvuoro kuvataiteen asemasta kristillisessä julistuksessa ja todistuksessa.

1500-luvulla valmistunut Pyhän Olavin kirkko joutui tuhopolton kohteeksi vuonna 1997, minkä jälkeen kirkko restauroitiin uudelleen käyttöön. Kuvataiteelliset maalaustyöt tehtiin vuosina 2005-2009.

Lavonen ja Rauhala ovat maalanneet kirkkoon 101 työtä, ja niiden pohjana ovat 1700-luvun kuva-aiheet. Kirkkosalissa on nyt kuvia apostoleista, viimeisestä tuomiosta, Kristuksen kärsimystiestä, luomiskertomuksesta ja paratiisista.

"Kuvien edessä moderni ihminen asettuu vuoropuheluun kristillisen uskon koko perinnön ja syvimmän sisällön kanssa, Raamatun, Vanhan ja Uuden Testamentin, luomisen ja Jumalan ihmiseksi tulon salaisuuksien, elämän kaikkein perustavimpien kysymysten kanssa", kirkon kulttuuripalkintoryhmä toteaa.

Palkituilla on kansainvälistä kokemusta

Kuvataiteilijana ja kuvataidekriitikkona työskentelevä Kuutti Lavonen (1960) asuu Helsingissä. Hän on opiskellut Urbinossa Italiassa 1978-1979 ja Suomen Taideakatemian koulussa 1980-1984.

Osmo Rauhala (1957) on kauppatieteiden maisteri, ja lisäksi hän on valmistunut taidemaalariksi Kuvataideakatemiasta ja taiteiden maisteriksi New Yorkin School of Visual Artsista. Parhaillaan Rauhala tekee taiteen tohtorin tutkintoa New Yorkin yliopistossa.

Molempien taiteilijoiden töitä on ollut vuosien varrella esillä sekä kotimaassa että ulkomailla.

Kirkon kulttuuripalkinto on jaettu vuodesta 1992 lähtien, jolloin kirkon kuvataide- ja musiikkipalkinnot yhdistettiin. Vuosittain myönnettävä kulttuuripalkinto annetaan tunnustuksena kristillisen sanoman kannalta merkityksellisestä luovasta tai esittävästä taiteellisesta toiminnasta tai kulttuuriteosta.