Länsimaalaisten yhteisö Intiassa etsii hyvää elämää

Kolmannen opiskeluvuoden jälkeen tehty reppumatka antoi suunnan Mari Korpelan gradulle ja myöhemmin myös väitöstutkimukselle. Varanasin länsimaalaisten yhteisössä Intiassa etsitään parempaa elämää.

Intia
Näkymä Varanasissa Gangesin rannalla.
Näkymä Varanasissa Gangesin rannalla.Mari Korpela

Neljän tytön kahdeksan kuukautta kestänyt rinkkamatka avasi Mari Korpelalle ikkunan intialaiseen kulttuuriin, joka häkellytti intensiivisyydellään.

- Intialainen kulttuuri iskee aina kasvoille, kun astuu hotellista kadulle. Siellä haisee erilaiselta ja värit ovat erilaisia.

Ensimmäinen matka rikkoi mielikuvat maasta.

- Me ei tiedetty Intiasta juuri mitään, kun mentiin sinne joulukuussa. Me oltiin varauduttu vain hellevaattein. Ensimmäinen junamatka oli järkyttävä, kun lämpötila laskee selvästi alle kymmenen asteen. Meillä oli aika kylmä, kun ei oltu luettu opaskirjaa, Korpela muistelee ensimmäistä matkaansa Intiaan.

Parempaa elämää etsimässä

Mari Korpela osui ensimmäisellä matkallaan myös Varanasiin Pohjois-Intiaan, missä vierähtikin aikaa kuukausi. Länsimaalaisten tiiviissä yhteisössä kaikki tuntevat toisensa ainakin ulkonäöltä.

- Pari-kolmesataa länsimaalaista ihmistä viettää Varanasissa talvensa. Ihmiset viettävät paljon aikaa toistensa kanssa ja suurin osa opiskelee intialaista klassista musiikkia, Korpela kertoo.

Varanasiin tullaan etsimään Mari Korpelan mukaan parempaa elämänlaatua. Länsimaisen elämän oravanpyörästä pois hyppääminen on tärkeää Varanasiin matkaaville.

- Intiassa on enemmän aikaa tehdä mitä haluaa ja tulee toimeen vähemmällä materialla.

Korpela palasi Varanasiin aluksi tekemään graduaan ja myöhemmin myös väitöskirjaansa, joka tarkastettiin Tampereen yliopistossa äskettäin.

Mari Korpela tahtoo näyttää intialaisen elämäntavan myös lapsilleen.

- Aika Intiassa on vaikuttanut arvoihini ja näkemykseeni elämästä. Haluan, että lapsenikin käyvät Intiassa ja näkevät toisenlaisen kulttuurin.

Suljettu yhteisö

Varanasin yhteisöön ei tulla jäseneksi tuosta vain, sillä yhteisön jäsenet eivät tahdo olla turistioppaita.

- Esimerkiksi minun oleskeluni syyksi ei kelvannut tutkimuksen tekeminen. Minulle portit yhteisöön aukenivat vasta sitten, kun aloin ottaa laulutunteja.

- Luulen, että en ole enää yhteisön jäsen, sillä tein tutkimuksen vuosina 2002-03. Minulla on siellä hyviä kavereita, mutta yhteisössä on varmaan jo niin paljon eri ihmisiä, että minua ei enää tunneta.

Espanjan eläkeläiset ja Varanasin yhteisö – jotain samaa?

Suomalaisten keskuudessa perinteisin suunta lämpimään on ollut Espanjan suomalaisyhteisö. Mari Korpela näkeekin yhtäläisyyksiä Espanjasta ja Intiasta parempaa elämää etsivien välillä.

- Elämäntapasiirtolaisuudesta tehdyt aiemmat tutkimukset liittyvät pohjoiseurooppalaisiin eläkeläisiin, jotka ovat muuttaneet Espanjan aurinkorannikolle. Syy muuttamiseen on ollut ilmasto ja halvemmat elinkustannukset.

Espanja tai Intia - yhtäläisyytenä lienee joka tapauksessa ajatus paremmasta ja rennommasta elämästä.

Lähteet: YLE Tampere / Hanna Juopperi