1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Totuus joulupukista ei ole haitaksi lapselle mutta joulupukkileikki kehittää

Kanadalaistutkijoilla on lohduttavaa tietoa vanhemmille, joita huolestuttaa paljastaa lapsilleen, ettei joulupukkia ole olemassa. Lapsi ei kärsi tiedosta, vaan se saattaa päinvastoin olla tärkeä aikuistumisriitti, sanovat Ottawan yliopiston tutkijat.

kulttuuri
Joulupukki kirjoittaa vastausta lapsen kirjeeseen.
YLE

Lasten uskoa joulupukkiin selvitettiin kyselytutkimuksella jo 1800-luvun lopulla. Serge Larivée ja Carole Sénéchal Ottawan yliopistosta tekivät yhteenvedon tuosta vuoden 1896 tutkimuksesta ja vuosien 1979, 1980 ja 2000 vastaavista selvityksistä. Kyselyihin osallistuneita 7 - 13-vuotiaita lapsia oli 1 500.

Vanhimmassa kyselyssä 46 prosenttia lapsista tiesi totuuden joulupukista. Vaikka tieto harmitti viidennestä, vain kaksi prosenttia oli siitä surullisia.

80 vuotta myöhemmin joulupukin tiesi satuhahmoksi 44 prosenttia. 39 prosenttia oli siitä harmissaan, ja kuusi prosenttia piti vanhempiaan huijareina. Myös myöhemmissä kyselyissä luvut olivat suurin piirtein samanlaisia.

Tutkija Serge Larivéen mukaan kaikissa kyselyissä suurin osa lapsista oli aavistanut omin päin, ettei joulupukkia ole. Vanhempien tehtäväksi jäi vahvistaa, että aavistus oli totta. Monille tieto tuli myös kavereilta, Larivée kertoo.

Kyselyistä selvisi myös, että lapset pitivät paljastuksen salassa nuoremmilta sisaruksiltaan. Larivéen mukaan he hyväksyivät aikuisten pelisäännöt, mikä tarkoittaa käytännössä astumista aikuisten maailmaan. Lapset ymmärtävät, etteivät he ole enää pieniä, Larivée selittää.

Tutkija Carole Sénéchal puolestaan kertoo, että joulupukin ja uskonnon tai yliluonnollisen yhteys on katkennut sadan vuoden aikana. Vuonna 1896 yhdeksän kymmenestä lapsesta liitti joulupukin uskonnollisiin tai muutoin hengellisiin asioihin. Uudimmassa kyselyssä osuus on noin 40 prosenttia. Sénéchalin mukaan se kertoo joulupukin kaupallistumisesta.

Vanhemmat vahvistavat joulupukkiuskoa

Tutkijat ovat selvittäneet myös, miksi vanhemmat teeskentelevät, että joulupukki on olemassa. Ylivoimaisesti yleisin vastaus on, että se tekee lapset onnellisiksi.

Joulupukkiuskoa tarkoituksella vahvistavien vanhempien määrä on jopa lisääntynyt selvästi. Vuonna 1896 heitä oli 54 prosenttia, mutta vuonna 2000 peräti 80 prosenttia.

Professori Knut Aukrust Oslon yliopiston kulttuurintutkimuksen laitokselta pitää tulosta ajan kuvana.

- Nykyisin ihmisillä on taipumus mystifioida lapsuus. Vanhemmat toivovat, että lapsi voisi elää lapsuuden taikamaassa tonttujen ja peikkojen seurassa, Aukrust sanoo tanskalaisella Videnskab-verkkosivustolla.

Joulupukki kehittää ongelmienratkaisukykyä

Kansasin yliopistossa Yhdysvalloissa tehty toinen tutkimus puolestaan osoittaa, että joulupukkiin uskominen on hyväksi lapsen kehitykselle. Olkoonkin, ettei joulupukki ole lihaa ja verta, niin kulttuurisesti hän on keskeinen hahmo lapsen mielikuvituksen kehittymisessä, sanoo lapsipsykologian asiantuntija Charles Smith.

Hän korostaa, että joulupukki on kulttuureille yhteinen hyvän tahdon ja ystävällisyyden symboli. Joulupukkileikin avulla lapselle viestitään asioiden jakamisen ilosta. Joulupukissa ruumiillistuu koko joulunajan ajatus välittämisestä, yhdessäolossa ja taiasta, Smith summaa.

Hänen mukaansa joulupukkileikki kehittää lapsen mielikuvitusta, joka puolestaan vaikuttaa ongelmienratkaisykyvyn kehittymiseen.

Myös Smith on havainnut, etteivät lapset yleensä suutu vanhemmilleen saadessaan selville, ettei pukki ole elävä olento. Useimmat jatkavat leikkiä, eikä syy suinkaan ole lahjojen saaminen vaan se, että he tajuavat vanhempiensa iloitsevan leikistä, Smith sanoo.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi