Koululaisten leuanvetokisoissa hienoja tuloksia

Ennen kuntotestien keksimistä kovan miehen mitta oli se, kuinka monta leukaa jaksoi vetää. Pihtiputaalla perinteet ovat kunniassaan, sillä kunnassa järjestettiin jo toista kertaa alakoulujen leuanvetokisat. Eikä näissä karkeloissa hikeä säästelty, leukoja vedettiin uupumukseen asti.

leuka
Näissä tytöissä on poweria! Pihtiputaan alakoulujen leuanvetokisan voittajat Nita Rasi, Eveliina Kumpulainen ja Annika Kumpulainen.Timo Paukku

Aloite leuanvetomestaruuskisoista on tullut oppilailta. Luokanopettaja Timo Paukku Putaanvirran koululta kertoo, että leuanveto on osa koululaisten lihaskuntotestejä ja niitä huhkiessa virisi idea koota koulut ja luokat yhteen ja järjestää kisat.

Tytöille ja pojille on kilpailussa omat sarjat. Paukun mukaan vahvoja tyyppejä löytyy molemmista sarjoista ja aiemmasta urheilutaustasta on kisassa selvä hyöty.

-Sellaiset oppilaat, jotka muutenkin harrastavat liikuntaa, esimerkiksi hiihtoa ja yleisurheilua, vetävät tietysti enemmän leukoja mutta sitten voi olla luontaista voimaa sekä tytöillä että pojilla eri lailla, Paukku kertoo.

Viime vuonna poikien kisan voitti neljäsluokkalainen Eetu Rasi, joka kiskoi 22 leukaa. Tulos on valtakunnallisestikin vertailtuna aika kova, sillä Kiimingissä elokuussa järjestetyissä lajin SM-kisoissa nuorten sarjan voitto irtosi 23 leualla.

Leuanveto ei ole yksin voimasta kiinni, tarvitaan myös tekniikkaa.

-Usein luullaan, että leukoja vedetään käsillä. Mutta kyllä siihen osallistuu koko kroppa, esimerkiksi selkälihakset siinä vetovaiheessa, kertoo Timo Paukku.

Tyttöjen sarjassa tällä kertaa huima taso

Tänä vuonna kisaan osallistui kolme kertaa enemmän oppilaita kuin viime vuonna. Paukku piti kisan tasoa hyvänä, etenkin tyttöjen sarjassa tehtiin komeita tuloksia viime vuoteen verrattuna.

Viime vuonna voitto irtosi kolmella leualla, nyt kolme tyttöä tempaisi kymmenen leukaa. Tyttöjen sarjassa voiton jakoivat 4.-luokkalaiset Eveliina ja Annika Kumpulainen sekä vasta esikoulua käyvä Nita Rasi.

Poikien sarjassa voitto meni viimevuotiseen tapaan Eetu Rasille. Tällä kertaa voitto irtosi 20 vedetyllä leualla.

Tulokset:

Tytöt:

1. Nita Rasi 0B. lk, 10 leukaa

1. Eveliina Kumpulainen 4. lk, 10 leukaa

1. Annika Kumpulainen 4. lk, 10 leukaa

4. Eerika Paananen 3. lk, 6 leukaa

5. Anni Ruuska 3.-4. lk, 5 leukaa

5. Enni Varis 5. lk, 5 leukaa

7. Ina Hakonen

8. Carita Hiironen

9. Emilla Kemppainen

Pojat:

1. Eetu Rasi 4. lk, 20 leukaa

2. Eetu Kumpulainen 2. lk, 18 leukaa

3. Joel Pasanen 1.-2. lk, 12 leukaa

4. Jesse Pasanen 3. lk 10 leukaa

5. Aleksi Nappi 2. lk, 9 leukaa

5. Lennart Paananen 5. lk, 9 leukaa

7. Roope Mikkonen

7. Altti Inkeroinen

9. Atte Rasi

9. Perttu Ruuska

11. Anssi Nurmesniemi

12. Eetu Marin

13. Otto Ruuska

14. Joni Rekonen

15. Miska Marttinen

16. Elmeri Varis

17. Arsi Kumpulainen

Lähteet: YLE Keski-Suomi