Lucia-kulkue tuo bussilla iloa ja valoa talven keskelle

Lahden ruotsinkielinen ja Lotilan koulu saivat tänä vuonna Opetushallitukselta tukea Lucia-kiertueen bussikuljetuksiin. Sen myötä koululaiset kiertävät ennen viikonlopun suurta juhlaa eri puolilla kaupunkia tuomassa iloa ja valoa talven keskelle.

Lucian päivä
Bussilastillinen iloa ja valoa.YLE/Tuija Veirto

Lucian päivän perinteitä on Lotilan koulussa vaalittu jo parikymmentä vuotta, kertoo opettaja Riitta Cederqvist. Koulussa opiskellaan ruotsia A-kielenä.

- Kun Lahden ruotsinkielinen koulu saatiin naapuriin, lähdimme kehittämään perinnettä yhdessä edelleen, kertoo Cederqvist.

Tänä vuonna kiertueella ovat Lotilan kolmasluokkalaiset ja Lahden ruotsinkielisen koulun luokat ykkösestä viitoseen. Ohjelmistossa on sekä suomen- että ruotsinkielisiä lauluja.

Lapset kiertävät koulujen ohella vanhainkodissa ja esiintyvät ruotsinkielisen koulun juhlassa Ristinkirkossa. Huipennus on 13.12 sunnuntaina Lucian päivänä Kauneimmat joululaulut -tilaisuudessa Sibeliustalolla.

Italiasta Ruotsin kautta Suomeen

Legendan mukaan Lucia eli Sisiliassa 300-luvulla, lahjoitti varansa köyhille ja kuoli kristittynä marttyyrikuoleman.

Suomeen Lucia-juhla on tullut Ruotsista. Lucian päivän juhlia järjestetään erityisesti rannikolla ja Pohjanmaalla, mutta entistä enemmän myös muualla Suomessa päiväkodeissa ja kouluissa.

Lotilan ja Lahden ruotsinkielisen koulun kulkueissa vuorottelee tänä vuonna neljä Lucia-neitoa.

- Lapset tekivät itse valinnat keskuudestaan. Kriteerinä oli, että valittu tyttö on syksyn aikana tuonut iloa muille.

Lucia kantaa hiuksissaan kynttiläkruunua. 50-päisessä kulkueessa loistavat hopeanauhoilla ja tähtitötteröhatuilla varustautuneet, valkoasuiset tytöt ja pojat.

- Tähtipojat kuuluvat Lucia-neitojen ohella olennaisena osana kulkueeseen. Lucian valkoinen asu ja punainen vyö symboloivat marttyyriutta, kertoo Riitta Cederqvist

Lähteet: YLE/ Tuija Veirto