Lahden jouluvalot saamassa uuden tähden

Lahden Aleksanterinkadun jouluvalot syttyivät ensimmäisen kerran 26 vuotta sitten. Ensi vuonna tuttujen valojen ketjuun saattaa syttyä sinun tai naapurisi suunnittelema valoteos.

jouluvalot
Lahden jouluvalot
YLE/ Vihtori Koskinen

Ketunhäntä, Puikkonen, kuusimetsä, puputyttö ja yömyssy, ne ovat lahtelaisille tuttuja jouluvaloja. Monelle päijäthämäläiselle ensimmäinen joulun merkki on valojen syttyminen Lahden Aleksanterinkadun ylle.

Taiteilija Tapani Aartomaan suunnittelemat yksitoista valoteosta syttyivät ensimmäisen kerran 26 vuotta sitten vuonna 1983. Sen jälkeen teokset ovat valaisseet jouluista maisemaa joka talvi. Vuosien mittaan valoista on muodostunut lahtelainen perinne ja niitä tullaan katsomaan muiltakin paikkakunnilta.

- Silloin kun minä olin pieni ja asuin Hollolassa, niin silloinkin tultiin Lahteen ihailemaan näitä valoja. Minä olen sitä mieltä, että tämä on Suomen hienoin jouluvalaistus, hehkuttaa Lahti Energian viestintäpäällikkö Jaana Lehtovirta.

Suunnittele uusi jouluvalo

Aleksanterinkadun yllä roikkuvat jouluvalot kuuluvat olennaisena osana lahtelaiseen katukuvaan. Yksitoista valoteosta kattava jouluvalosarja on saamassa kahdennentoista valokyltin kaverikseen.

Jaana Lehtovirran mukaan jouluvaloja voisi hieman uudistaa.

- Nämä valot ovat olleet suhtkoht samanlaiset koko olemassaolonsa ajan. Meille tuli mieleen, että mitäs jos tehtäisiin jokin uusi kuvio. Onko kellään ideaa siitä, että mikä voisi koristaa tätä Aleksanterinkatua vielä jatkossa?

- Jos jollakulla on idea, niin sen voi lähettää meille Lahti Energiaan piirustuksena tai sanallisesti kuvaillen, Lehtovirta jatkaa.

Valot siirtymässä LED-aikaan

Lahden jouluvalot ovat palaneet 25 vuotta hehkulamppujen voimalla. Yksitoista valoteosta on syönyt 6000 hehkulamppua, joten sähkönkulutus on ollut merkittävää.

Tänä talvena osa lampuista vaihdettiin jo energiaa säästävämpiin LED-valoihin.

- Kaikki kuusituhatta lamppua vaihdettiin tänä vuonna, mutta LED-lamppuja ei saa vielä valkoisena, keltaisena ja oranssina. LED-valoiksi on vaihdettu vain punaiset, siniset ja vihreät. Ensi vuonna on toiveissa, että näitä vaaleampia valojakin alkaisi tulla markkinoille.

- Kun kaikki valot on vaihdettu, niin sähkönkulutus putoaa lähes 85 prosentilla, kertoo Lahti Energian viestintäpäällikkö Lehtovirta.

Lähteet: YLE Lahti / Vihtori Koskinen