Hyppää sisältöön

Älyttömästi ei ole älykoti yleistynyt

Älykotien vaatima elektroniikka on periaatteessa kaikkien saatavilla, mutta ongelmia tuo laitteiden yhteensopimattomuus. Tamperelaistutkijan mukaan älykoteja nopeammin yleistyvät älylaitokset.

Tutkija Lasse Kaila TTY:n älyhuoneiston olohuoneessa. Kuva: YLE / Petri Aaltonen

Pimennysverhot laskeutuvat alas, valkokangas tulee esille, valot himmentyvät ja elokuva alkaa. Kaikki tämä tämä tapahtuu yhdestä laitteesta ohjaamalla. Todellisuutta ehkä amerikkalaisessa miljonäärikodissa ja Tampereen teknillisen yliopiston älykodissa.

Tavalliseen peruskotiin älykäs elektroniikka hiipii hitaasti, kertoo tutkija Lasse Kaila.

- Meillä ei ole yleistä maailmanlaajuista tai maanlaajuista standardia, että voitaisiin ostaa yhdestä marketista leivänpaahdin ja toisesta pesukone ja ne jotenkin juttelisi toisilleen ja ne voitaisiin liittää yhteen johonkin kodin verkkoon.

Vielä harvojen herkkua

Tampereen teknillisessä yliopistossa älykoteja on tutkittu ja kehitetty 10 vuoden ajan. Minkälaisella aikataululla älykoteja Suomeen sitten tulee, sitä ei osaa Kaila tarkkaan ennustaa.

- 10 vuotta sitten olisin vastannut, että 10 vuoden päästä ja näyttäisi siltä, että se vieläkin on aika etäällä, mutta kuitenkin on valoa tunnelin päässä.

Älykodin tarkoitus on helpottaa käyttäjänsä arkea. Esimerkiksi valot voivat syttyä yöllä päälle, mikäli asukas lähtee liikkee tai lämpötila säätyy matalammaksi kun ketään ei ole kotona.

Testikäyttäjät tykästyivät

Tamperelainen Anne-Mari Kaapu asui älykodissa testimielessä pari vuoden ajan ja tykästyi tekniikkaan.

- Kännykästä saattoi tarkastaa, onko kahvinkeitin jäänyt päälle tai siitä saattoi sammuttaa valot vasta sen jälkeen kun oli mennyt ulos, että ne oli sellaisia pieniä asioita jotka helpottivat arkea.

Nyt tavallisessa asunnossa arkea viettävä 9 kuukauden ikäisen pojan äidin toivelistalla olisi ajatteleva jääkaappi.

- Esimerkiksi voisi olla sellainen mistä näkee mitä jääkaapista puuttuu. Kauppaan mentäessä olisi mukana elektroninen kauppalista.

Älylaitoksia vanhuksille

Väitöstilaisuuteensa valmistautuva tutkija uskoo, että älylaitteiden ja- elektroniikan kehittyminen jatkuu, mutta älykotien sijaan nopeammin yleistyvät älylaitokset.

- Ala mistä tämä voi lähteä hyvinkin liikkeelle on terveydenhuolto ja potilaiden etävalvonta, että se saattaa sieltä lähteä yleistymään hyvinkin nopeasti.