1. yle.fi
  2. Uutiset

Kouvolan kouluille kaksi tappolistaa

Kaupungin tulevaa kouluverkkoa pohtiva ohjausryhmä on tehnyt lakkautettavista kouluista kaksi erillistä listaa.

koulut
Lapset kävelevät Tornionmäen koulun pihalla
YLE Anna Huittinen

Sivistystoimen tilaajajohtaja Eero Mattila ehdottaa vuonna 2012 lakkautettavaksi kaikkiaan 12 koulua.

Opetus- ja kasvatuslautakunnan puheenjohtaja Juha Katainen puolestaan lakkauttaisi kuusi koulua. Lisäksi kolmen koulun lakkauttamista arvioitaisiin vuonna 2014.

- En ole niinkään ajatellut lakkautuksista koituvia säästöjä, vaan myös alueellisia ja paikallisia näkökulmia, Katainen sanoo.

Uutena lakkautusuhan alle on joutunut Kaunisnurmen koulu, jota kaavaillaan päiväkotikäyttöön.

- Toive on tullut varhaiskasvatuksen puolelta. Lähellä keskustaa tarvittaisiin enemmän päiväkotitiloja, Katainen toteaa.

Mansikka-aho ja Tornionmäki yhteen

Molemmissa ehdotuksissa yhdistettäisiin Mansikka-ahon ja Tornionmäen koulut. Mansikka-ahon nykyinen koulu purettaisiin ja tilalle rakennettaisiin uusi koulu, johon molempien koulujen oppilaat sijoitettaisiin. Taustalla ovat toisen asteen koulutuksen tilatarpeet.

- Kuusankoskella vuokralla oleva sosiaali- ja terveysalan koulutus on toivonut pääsevänsä Tornionmäen koulun tiloihin. Sen vuokrasopimuksensa päättyy vuonna 2017, minkä jälkeen sillä olisi hyvä paikka Tornionmäkeen rakentuvalla kampusalueella. Ei tarvitsisi rakentaa lisätiloja, kun olisi valmis rakennus, Katainen perustelee.

Lakkautuslistalta on myös pudonnut kouluja. Helpotuksesta voivat huokaista Pilkanmaan, Napan ja Tehtaanmäen koulut. Myös konsultin esityksessä vuosille 2016, 2017 ja 2020 kaavaillut lakkautukset ovat poistuneet.

- Esimerkiksi Pilkanmaan koulun oppilaat eivät mahtuisi Voikkaalle.

"Koulujen ja ryhmien koot hallinnassa"

Ohjausryhmä on vastannut kouluverkkosuunnitelmaa kohtaan esitettyyn kritiikkiin. Lausunnoissa kannettiin huolta ryhmäkokojen kasvusta, koulukuljetuksista, sekä maaseudun tyhjenemisestä. Kritiikkiä ovat aiheuttaneet myös yhteisnäiskoulut, joiden toimivuus on asetettu kyseenalaiseksi.

- Jos sieltä alkaa tulla näitä 600 oppilaan kouluja, niin meidän pitää sitten ratkaista, kannattaako sellainen koulu perustaa, myöntää Kouvolan lasten ja nuorten palveluiden tilaajapäällikkö Kim Strömmer.

Ohjausryhmä ei kuitenkaan usko ryhmäkokojen kasvavan liian suuriksi.

- Opetusryhmien keskikoko on nyt noin 17 oppilasta. Esityksessäkin on mainittu, että jos ryhmäkoko menee yli 30 oppilaan, niin se jaetaan kahteen ryhmään. Ei ole tarkoituksena synnyttää isoja ryhmiä tai isoja koulujakaan, vaan oppilaita ohjataan kouluihin niin, että oppilasmäärät pysyvät yhtä suurina.

Kuljetuksista uskotaan syntyvän säästöjä nykyistä paremman suunnittelun vuoksi, vaikka kuljetusten määrä lisääntyykin. Vaikutuksia on yritetty arvioida etukäteen ja odotuksena on, että kustannuksista saataisiin leikattua 20 prosenttia jo ennen vuotta 2012.

- Todelliset kustannukset syntyvät vasta sitten, kun saadaan oppilaiden lukujärjestykset, kilpailutetaan kalusto ja päästään tekemään reititykset. Silloin on faktatietoa siitä, millainen kuljetuspaletti meillä on käsissä. Kouvola on kuitenkin laaja kunta, jolloin osa matkoista pysyy pitkinä.

Kouvola suunnittelee koulujen sulkemista vuonna 2012. Koulujen karsiminen perustuu laskevaan oppilasennusteeseen. Lakkautusehdotuksia käsitellään seuraavan kerran 16.12 sivistyspalveluiden johtokunnan kokouksessa.

Lähteet: YLE Kymenlaakso

Lue seuraavaksi