1. yle.fi
  2. Uutiset

Kuluttajavirasto: Ekosähkön alkuperä todistettava

Kuluttajavirasto pitää jonkin verran arveluttavana mainontaa, jolla energiayhtiöt kauppaavat ekologisia tuotteitaan, kuten vesisähköä ja tuulivoimaa. Viraston lakimiehen Jukka Kaakkolan mukaan mainonta perustuu mielikuviin, ei varsinaisesti tuotteiden sisältöön ja laatuun.

luonto
Isohaaran voimalaitos
Isohaaran voimalaitos.YLE / Tiina Rantamartti

Esimerkiksi energiayhtiö Fortumilla pyörii televisiossa mainos, jossa suorastaan kehotetaan vaihtamaan kotitaloussähkö ympäristöystävälliseen vesisähköön. Mainoksen mukaan vesisähkön tuotannossa ei synny hiilidioksidipäästöjä.

Kuluttajaviraston lakimies Jukka Kaakkolan mukaan sähkön alkuperä pitää pystyä todentamaan.

- Sähköyhtiöillä on siihen keinonsa, mutta selitettävää vielä jää. Vesivoima on tuulivoimaa ongelmallisempi. Suomessa ja Pohjoismaissa vesivoiman tuotanto ei enää juuri lisäänny, mutta tuulivoiman kyllä.

-Koska myynnin pitää perustua tuotantoon, niin voidaan kuvitella, että kaikki vesivoima on jo käytössä, mutta tuulivoimasta kapasiteettia vielä löytyy.

Fortumin vesisähkömainoksen pyörittyä televisiossa, on Kaakkolan mukaan Kuluttajavirastoon aiheesta tulleet kysymyksetkin lisääntyneet.

- Ihmisiä kiinnostaa, saavatko he sitä, mitä ostavat. Miten kuluttaja voi varmentua, ettei vesi- tai tuulisähkön joukossa ole ydin- tai hiilivoimalla tuotettua sähköä?

Kaakkolan mielestä ekologisesti tuotetun sähkön markkinointi ja mainonta on mielikuvamainontaa. Hän kehoittaa kurkkaamaan myös mielikuvan taakse.

Fortum myy kodeille vain vesisähköä

Fortum kertoo, että nykyisin kaikki yhtiön kotitalouksille myymä sähkö on vesisähköä. Tähän saakka vesisähkösopimuksen on tehnyt hieman vajaat puoli miljoonaa asiakasta.

Asiakasviestintäpäällikkö Aki Koskinen sanoo, että ihmisiä kiinnostavat ekologiset asiat ja vesisähköllä on ollut kysyntää. Koskinen ei pidä mahdottomana tilannetta, että kysyntä ylittää tarjonnan. Toistaiseksi vesisähköä kuitenkin riittää.

Fortumista väitetään, että esimerkiksi jos kerrostalossa asuva perhe vaihtaa vesisähköön, perheen hiilidioksidipäästöt vähenevät keskimäärin 0,7 tonnilla vuodessa. Vertauskuvallisesti se tarkoittaa suuren matkustajalentokoneen yhtä Euroopan lentoa.

Asiakasviestintäpäällikkö Aki Koskisen mielestä vesisähkön myynnissä ei ole mitään outoa.

- Sähköä on kaupan juuri sen verran kuin sitä on saatavilla. Kauppa on tarkassa seurannassa. Muun muassa Suomen ja Ruotsin luonnonsuojeluliitot valvovat, että Pohjoismaissa ekologista sähköä ei myydä yhtään enempää kuin sitä on tuotettu. Sitä tarkkailevat myös tilintarkastajat yhtiöiden kirjanpidosta.

Vesivoimayhtiö hyvillään suosion kasvusta

Tuotannon päällikkö Timo Torvinen Kemijoki Oy:stä kertoo, ettei yhtiössä voida olla muuta kuin hyvillään vesivoiman suosion kasvusta. Se ei kuitenkaan anna aihetta mihinkään erikoisoperaatioihin.

Kemijoen 20 voimalaitoksessa 37 konetta tuottaa sähköä 4,5 teravattituntia vuodessa. Viime vuosi oli huippuvuosi. Silloin jokiyhtiö tuotti vesisähköä 5,5 terawattituntia. Suomen koko sähköntuotanto on noin 90 terawattituntia.

Energiateollisuus ry:n tilaston mukaan vesivoiman osuus Suomen sähköntuotannosta on noussut noin 20 prosenttiin. Ydinsähkön osuus on 30 ja lämpövoiman 50 prosenttia.

Pohjoismaissa kulutettavasta sähköstä 60 prosenttia myydään Nord Pool -sähköpörssin kautta.

Lähteet: YLE Lappi / Jorma Korhonen

Lue seuraavaksi