1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Venäjän talous ohittanut synkimmät syöverit

Venäjällä uskotaan, että pahin talouskriisi on jo ohi. Raaka-aineiden maailmanmarkkinahintojen tasaantuminen on vakauttanut Venäjän taloutta.

Ulkomaat
Jouluiloa Pakkasukon seurassa.YLE

Pahin talouskriisi on jo taittunut Venäjällä. Venäjän talouskehitysministeriön mukaan bruttokansantuote on kasvanut hieman viime kuukausien aikana.

Raaka-aineiden eli öljyn ja maakaasun maailmanmarkkinahintojen tasaantuminen on elvyttänyt Venäjän taloutta. Taloustilannetta parantaa myös venäläisittäin maltillinen inflaatio, joka on nyt noin kahdeksan prosenttia.

Pitkään idänmarkkinoilla toiminut ja usean venäläisen pörssiyhtiön hallituksessa istuva Seppo Remes kuitenkin muistuttaa, että Venäjällä on yhä vaikeuksia.

- Venäläispankeilla on paljon huonoja luottoja ja osa on sellaisia, ettei niitä tullaan koskaan maksamaan.

Lisäksi Remes näkee huolestuttavana ilmiön, jossa kaupungin talous on pitkälti yhden suuren tehtaan varassa. Hän uskoo, että ensi vuonna Venäjällä joudutaan sulkemaan joitakin teollisuuskaupunkeja.

Pääministeri Putin on yrittänyt valaa uskoa venäläisiin, mutta monet uskovat talouskriisin yhä jatkuvan.

Tutkija Aleksandr Jereshkovski ei ole järin optimistinen.

- Työskentelen valtiolla, eikä palkkani riitä elämiseen. Elämä on aikamoista sinnittelyä.

Myös kolmekymppinen Jelena Markina sanoo, että talouskriisi mullisti hänen perheensä kuviot. Markinan miehen työt päättyivät Jekaterinburgissa, kun toimisto suljettiin ja niinpä perhe palasi Moskovaan. Jelena kuitenkin uskoo, että on ihmisestä itsestään kiinni, antaako talouskriisin vaikuttaa elämäänsä.

Asiantuntija uskoo Venäjän markkinoihin

Idänkaupan konkari kannustaa kuitenkin suomalaisyrityksiä satsaamaan Venäjän markkinoihin.

- Ensi vuosi on ehkä sellaisen heikon talouskasvun lähtövuosi. Suomalaisten ei kannata jäädä pois näiltä markkinoilta.

Remes uskoo, että Venäjän rapistuvan infrastruktuurin korjaushankkeet voivat avata suomalaisyrityksille uusia mahdollisuuksia Venäjällä.

Lähteet: YLE Uutiset