IAU: Helsinki-Vantaalla rikottu turvamääräyksiä

Ilmailualan Unioni syyttää henkilöstövuokrausyritys Baronaa turvasäännösten laiminlyönnistä. Unionin mukaan Helsinki-Vantaan laukkusumaa työtaistelun aikana purkaneilla ei ole ollut asianmukaisia työlupia.

Kotimaa
Helsinki-Vantaan lentoaseman lähtöaula.
YLE

IAU:n varapuheenjohtaja Reijo Hautamäki sanoo, että monelta työntekijältä on puuttunut ajolupa ja osa on työskennellyt huoltoluvan turvin. Pelkällä huoltoluvalla ei esimerkiksi pääse kulkemaan kaikista ovista. Hautamäki epäilee, että myöskään poliisin tekemää taustaselvitystä ei ole tehty kaikille Baronan palkkaamille työntekijöille.

- Olen kuullut, että tänäkin aamuna henkilöitä on työskennellyt pelkillä huoltoluvilla, jolloin pitäisi olla valvoja koko ajan mukana. Näin ei ole kuitenkaan ollut. Olemme tilanteesta huolissamme. Aiomme selvittää asian huomenna, Hautamäki tähdentää.

Baronan toimitusjohtaja Markus Oksa tyrmää väitteet.

- No ei varmasti pidä paikkaansa. Näistä huhuista tulee entistä hullumpia ja hurjempia. Jos rupeaisin kertomaan kaikki huhut, mitä tuolla liikkuu, yllättyisit ihan itsekin, Oksa napauttaa.

Finnairin tytäryhtiö Northport myi viikko sitten kuormausliiketoimintansa henkilöstövuokrausyhtiö Baronalle. Kauppa johti IAU-laisten työntekijöiden ulosmarssiin, jonka seurauksena Helsinki-Vantaalle syntyi yli 10 000 matkalaukun kaaos. Osa IAU:n jäsenistä palasi töihin ennen viikonloppua.

Ilmailualan unionin ja Baronan välisessä työkiistassa on meneillään kahden viikon neuvotteluaika. Osapuolet neuvottelevat entisen valtakunnansovittelijan Juhani Saloniuksen johtamassa työryhmässä.

Neuvottelujen ajan ilmailualan Unioniin IAU:hun kuuluvat työntekijät pidättäytyvät työtaistelutoimista. Osa työntekijöistä ei ole palannut töihin viime viikon lakon jälkeen, vaan on ollut sairauslomalla.

Lähteet: YLE Uutiset