1. yle.fi
  2. Uutiset

Ekstaasin käyttö liitettiin yöllisiin hengityskatkoksiin

Ekstaasi-huumeen käyttäjät saattavat kärsiä tavallista useammin unenaikaisista hengityskatkoksista eli uniapneasta.

terveys
Ekstaasitabletteja
Yle

Mahdollisesti yhteys selittyy serotoniinineuronien tuhoutumisella, mitä pitkäaikainen ekstaasin käyttö aiheuttaa. Serotoniini-välittäjäaine vaikuttaa mielialan lisäksi mm. unensäätelyyn ja hengitykseen.

Neurology-lehdessä julkaistut tulokset perustuvat kokeeseen, jossa 71 ekstaasin käyttäjää ja 62 verrokkia osallistui unenaikaiseen uniapneatutkimukseen. Ekstaasiryhmäläiset olivat käyttäneet huumetta vähintään 25 kertaa.

Kokeen perusteella ekstaasia käyttävien riski sairastaa uniapneaa oli kahdeksan kertaa suurempi kuin verrokkien, jotka eivät käyttäneet huumeita. Lievät uniapneat olivat kummassakin ryhmässä suurin piirtein yhtä yleisiä, mutta vain ekstaasin käyttäjillä oli kohtalaisia tai vakavaoireisia uniapneoita. Mitä pitempään henkilö oli huumetta käyttänyt sitä enemmän yöllisiä hengityskatkoksia oli.

Ekstaasi syntesisoitiin ensimmäisen kerran jo 80 vuotta sitten, mutta sen käyttö yleistyi vasta viime vuosikymmeninä. Laittomasti kaupattavien tablettien vahvuus ja koostumus vaihtelevat paljon. Usein niissä on muitakin huumeita ja epäpuhtauksia, mikä aiheuttaa monia ei-toivottuja vaikutuksia. Ekstaasin aiheuttamat kuolemat ovat harvinaisia, mutta muiden huumeiden kanssa käytettynä se on aiheuttanut mm. kohtalokkaita sydäninfarkteja, aivoverenvuotoja ja lämpöhalvauksia. Pitkäaikainen käyttö voi johtaa myös monenlaisiin psyykkisiin ongelmiin.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim

Lue seuraavaksi