1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonnonmateriaalit

Tuohi taipuu moneksi

Salolainen Seija Laaksonen kerää lähiluonnosta luonnonmateriaaleja kudontaan. Tuohitöillään Laaksonen yhdistää vanhan kudontatekniikan ja perinteisen materiaalin luoden aivan uutta osaamista.

luonnonmateriaalit
tuohiryijytaiteilija Seija Laaksonen
Tuohiryijytaiteilija Seija Laaksonen on viehättynyt tuohen väriskaalaan.YLE / Kari Ahotupa

Laaksosen mukaan tuohen väriskaala on kiehtova ja vaihtelee aina keräyspaikan mukaan. Laaksosen tuohiryijyistä koostuva näyttely on esillä Turun Koroisilla sijaitsevassa kahvilassa.

Luonnonmateriaalihanke käynnistyy

Seija Laaksosen tuohi-olkiryijynäyttely avaa samalla Turun ammattikorkeakoulun koordinoiman kolmivuotisen luonnonmateriaalikehityshankkeen. Hanke keskittyy luonnonmateriaaliosaamisen edistämiseen Suomessa ja Virossa.

Kolmen vuoden aikana hanke esittelee ja dokumentoi sekä perinteisiä että nykyaikaisia tapoja käsitellä luonnonmateriaaleja. Samalla kehitellään uusia, innovatiivisia työtapoja ja edistetään tuotekehittelyä.

– Tuohi materiaalina sopii hyvin hankkeen avajaisteemaan. Se voidaan sisällyttää ekologiseen rakentamiseen, käsitöihin, muotoiluun, taiteeseen ja kulttuuriperinnön jakamiseen, kertoo projektikoordinaattori Outi Tuomela.

Tuohi kiinnostaa käsityöläisiä ja rakentajia molemmin puolin Suomenlahtea. Sen kerääminen on oma taitolaji, jonka osaaminen Virossa kuten Suomessakin on lähes kokonaan kadonnut. Seija Laaksonen haluaakin taiteensa kautta saada ihmiset kiinnittämään huomiota luonnonympäristöön ja sen materiaaleihin.

Koroinen toimii luonnonmateriaalipankkina

Hankkeen vuositeemana 2010 ovat puut, pensaat ja kasvit, mikä korostuu myös Turun ammattikorkeakoulun Lumo-keskuksessa Koroisilla. Teemaan sopivia näyttelyitä, kursseja ja luentoja järjestetään pitkin vuotta.

Alueelle kerätään myös materiaalipankkia, johon jo osa Turun puistoista kaadetuista jalopuista on asianmukaisesti varastoitu odottamaan jatkokäsittelyä. Lähiympäristömme on tulvillaan erilaisia materiaaleja luonnosta, jotka vain odottavat keräämistä huviksi tai hyödyksi.

Yhteistyöhankkeella pyritään jakamaan ja ylläpitämään tietoa sekä luomaan yhteistyöverkko luonnonmateriaaliosaajien välille. Hankkeen osarahoittajana toimii Euroopan Unioni / Central Baltic Interreg IVA Programme 2007–2013 ja hankkeen kokonaisbudjetti on reilut miljoona euroa.

Lähteet: YLE Turku

Lue seuraavaksi