Hiukset ovat hyvinvointimme peili

Jos hiukset voivat huonosti, saattaa syynä olla stressi, yksipuolinen ruokavalio tai jopa liiallinen pesu ja huonolaatuiset hiustenhoitotuotteet.

hiustenhoito
Hiuksen tuppi paljastaa kunnon.
YLE

Vaikka monelle ihmiselle hiukset ovakin pelkkää kosmetiikkaa, ei ole täysin samantekevää missä kunnossa hiukset ovat. Myös syyt hiusten huonoon kuntoon saattavat olla aivan muualla kuin päänahassa. Stressi ja yksipuolinen ravinto ovat muutamia merkittävimpiä syitä hiusongelmien syntyyn. Tämän on pannut merkille myös alalla jo yli 20 vuotta työskennellyt hiustutkija Annikki Hagroos-Koski

- 90-luvun puolivälistä alkaen ongelmat ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti. Yksi syy on tehoviljelty, keinolannottein tehostettu ruoka, joka kulkeutuu pöytiimme. Myös säilöntä- ja torjunta-aineet kulkeutuvat ihmisen ravinnon jakelun ääripäähän eli hiuksiin, summaa hän ongelmien syitä.

Jos puberteetti-iässä on ollut terveenä, ovat hiuksetkin vahvimmillaan, mutta siitä eteenpäin tulevat hiusongelmat ovat merkki kehossa olevista häiriötiloista. Hiusten lähtö ja uusiutuminen on toki normaalia, mutta jos hiusmäärä vähenee jo havaittavasti, on se merkki kehon ongelmista, joihin kannattaisi ajoissa puuttua.

Liika hiusten määrä suihkulavuaarissa on helppo tapa havaita, ovatko asiat mallillaan vai eivät.

Hiustutkija apuun

Eri puolilta päätä otettavat hiusnäytteet otetaan tarkasteluun juurineen. Juuren alla olevaa hiusta ei nimittäin voida tehokkaillakaan shamppoilla tai hoitoaineilla elvyttää, se kun vaatii solutason tutkimusta jota hiustutkija juuri tekee.

Ongelmien ja tulehdusten yleisyydestä kertoo vapaaehtoisille tehty tieteellinen kokeilu, sanoo Hagroos-Koski. Vastauksia saatiin noin tuhat ja vain neljällätoista oli terve päänahka.

- Jos tulos on tuollaista luokkaa, ei se hyvältä näytä, sanoo hiustutkija Annikki Hagroos-Koski. Esimerkiksi talipunkki on selkeä uhka hiuksille, joiden tuhot eivät näyttäydy hetkessä. Hiustenlähtö alkaa näkyä vasta viiden tai jopa kymmenen vuoden kuluttua.

Ei liikaa pesua

Parasta lääkettä päänahalle ja hiuksille ovat oikenlainen ravinto, liikunta ja lepo. Vastoin ennakkoluuloja liika pesukaan ei ole hyväksi. Korkeintaan kaksi kertaa viikossa on parempi kuin päivittäinen pesu. Jatkuva stressi ja valvominen vaikuttavat aineenvaihduntaan myös hiusten kannalta epäsuotuisasti.

Myös hiuslakat, vahat ja erilaiset silikonituotteet ovat haitallisisia päänahkaan asti joutuessaan.

Lähteet: YLE Pohjanmaa